Itt a félmilliós diákhitel

Pénteken megjelentek a diákhitelezést érintő új rendeletek, amelyek szerint május 1-től 500 ezer forint szabadon felhasználható kölcsönt kérhetnek a tanulók, a következő tanévben pedig havi 150 ezer forintra emelkedik a bármire - megélhetésre - költhető hitel maximális összege az eddigi 70 ezer forintról.
Csernátony Csaba, 2020. április 10. péntek, 10:01
Fotó: Getty Images

A koronavírus-járvány miatt a diákhitelezési rendszert is módosította a kormány. Novák Katalin ifjúsági ügyekért felelős államtitkár a héten jelentette be, hogy új kölcsönkonstrukció jelentik meg.

A pénteki Magyar Közlönyben meg is jelent az erről szóló rendelet. Ennek értelmében a jövőben

  • maximum 500 ezer forintos szabad felhasználású - azaz bármire elkölthető - diákhitelt vehetnek fel a diákok a megélhetésük finanszírozásához.
  • a felnőttképzésben részt vevők pedig maximum 1,2 millió forintos kölcsönt igényelhetnek.
A hiteltörlesztést a kölcsönfelvétel után 12 hónap múlva kell elkezdeni, havonta egyenlő részletekben. A törlesztés ideje minimum 1 év, maximum 5 év, erről az érintettek dönthetnek a hitelszerződés megkötésekor. A pénteki rendelet szerint a diákhitel kamatán belül az úgynevezett kockázati prémium fixen 1,5 százaékos, ezt az állam állja. A diákhiteleknek a kamata egyébként eddig is változó volt, a szabad felhasználásúaké jelenleg közel 2 százalék. Az adott időszakra vonatkozó kamat mértékéről a Diákhitel Központ hoz döntést.
Egy másik rendeletben pedig megemelték a szabad felhasználású diákhitel maximális összegét, így az eddigi 70 ezer forint helyett havi 150 ezer forintot kaphatnak a diákok.

A moratórium a meglévő diákhiteleket is érinti

Másik oldalról érinti a diákhitelezést a március közepén bevezetett fizetési moratórium. Vagyis akik a korábban igényelt diákhitelüket fizették, azok december végéig felfüggeszthetik a törlesztést. A moratórium automatikusan vonatkozik minden érintettre, nem kell külön kérni a felfüggesztést.

A rendszert működtető Diákhitel Központ tájékoztatója szerint egyébként, ha valaki tudja fizetni december végéig a törlesztést, akkor ezt megteheti, a moratórium ideje alatt beérkező törlesztéseket elszámolják. A moratórium ideje alatt vállalt önkéntes törlesztéshez sem kell külön nyilatkozatot tennie az érintetteknek.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darquan, 2020.04.11 11:02

@rigolya: miért ne?
mert minden lehetséges...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.11 09:54

Azt értem, hogy így lehet belekergetni 3 gyerek vállalásába a magyar friss diplomás nőket.

Bár ha ők otthon csüccsennek, hogy így törlesszék a diákhitelüket, akkor alig fognak dolgozni és adózni.

De: mi van a frissdiplomás férfiakkal? Ha felvett egy óriási diákhitelt, akkor mindenképp menjen külföldre dolgozni, mert akkor megmenekülhet a visszafizetéstől vagy az anyagi csődtől?

Ha a gerinctelen fidesznyikek lenépszavaztatták a 2.000 Ft/hó tandíjat, akkor most miért emelkedik a felsőoktatás költsége rakétasebességgel?
Most már miért kérnek minimum 50.000 Ft/hó-t a hallgatóktól csak az oktatásért?
Ma már miért lehet akár 100.000 Ft/hó a fizikatanár oktatásának elkért díja?
Ma már miért lehet akár 600.000 Ft/hó tandíj is???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html