Szombaton többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de eleinte délkeleten, keleten, délután nyugaton felszakadozhat a felhőzet.

Sokfelé várható eső, zápor, délnyugaton és a Dunától keletre zivatar is valószínű. Több helyen jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. A délkeleti, déli szél eleinte csak néhol, szombaton többfelé megerősödik, délkeleten, illetve zivatarok környezetében néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 13 és 18, délkeleten, keleten 19, 22 fok között alakul. jelenti:

Ez a helyzet Európában

Nyugat- és Közép-Európa fölött többközéppontú ciklon örvénylik, ennek frontjai mentén erősen felhős vagy borult az ég, több helyen fordul elő eső, záporeső, az északabbi területeken havazik. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is kialakul.

A Skandináv-félsziget északkeleti része fölött is ciklon helyezkedik el, ott gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé havazik. Főként kontinensünk délkeleti tájain kevés a felhő, több órára kisüt a nap, csapadékról nem érkezik jelentés.

A legmagasabb nappali hőmérséklet Észak-, Északkelet-Európában többnyire -3 és +3 fok között változik. Délebbre haladva melegebb az idő, szárazföldünk nyugati és középső vidékén 8, 15, délen 15, 22 fok közé melegszik fel délutánra a levegő, sőt a Földközi-tenger medencéjében néhol 24, 25 fokot is mérnek.

Szombat estig eleinte a nyugat-európai ciklon előoldalán enyhe levegő érkezik térségünk fölé, majd a ciklon a Kárpát-medence fölé helyeződik, sokfelé okoz csapadékot, helyenként jelentős mennyiségű esőre számíthatunk - írta az MTI.

Kép forrása: Shutterstock