Az ipar hazai eladásai 5,2 százalékkal nőttek, ezen belül a feldolgozóipar belföldi értékesítése 6,8 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel ezelőtt. Az ipari export februárban 7,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához viszonyítva

Megugrott az export

A feldolgozóipar exportértékesítésének több mint felét képviselő két alág közül a 39 százalékkal részesedő járműgyártás kivitele 15 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 14 százalékát adó számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártásának kivitele 4,5 százalékkal haladta meg a 2014. februárit.

Forrás: KSH
Kép: Nagyobb méretért kattintson az ábrára!

 

Bővülő termelés

A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés több mint háromtizedét képviselő járműgyártás kibocsátása 17 százalékkal nőtt.

A második legnagyobb súlyú alág, a feldolgozóipari termelésből 11 százalékkal részesülő számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása 5,4 százalékkal haladta meg egy évvel korábbit. Az iparág két domináns szakágazatából a kisebbik, a híradás-technikai berendezés gyártása 4,7 százalékkal mérséklődött, míg a nagyobbik, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása kiugróan, 21 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a feldolgozóipari termelés több mint egytizedét adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 7,0 százalékkal nőtt. A számottevő bővüléshez hozzájárult az is, hogy idén tavasszal a húsvéti ünnepek korábban voltak, mint egy évvel ezelőtt. Az alág 11 alágazatából a legnagyobb (több, mint 25 százalékot képviselő) húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmények gyártása 5,6 százalékkal emelkedett, elsősorban a kivitel 16 százalékos növekedésének eredményeként.

Jó évkezdet

Az év első két hónapjában az ipari termelés 5,6, az export 6,8, a belföldi értékesítés 4,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2,4 százalékos bővülése a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások körében 3,2 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés mindössze egy régióban, Közép-Dunántúlon csökkent (0,3 százalék) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülés ebben az időszakban Dél-Alföldön volt (16,4 százalék), míg a többi régióban 1,6 és 8,9 százalék között nőtt az ipari termelés.