Itt a rossz hír: egyre elhízottabbak a magyarok

Egy nemzetközi felmérés szerint megduplázódott az elhízottak száma Magyarországon 1990 és 2010 között. Egy másik kutatásból pedig az derül ki, hogy minden negyedik magyar túlsúlyos. A felnőttkori elhízás kockázata mérsékelhető a gyermekek életének első ezer napjában az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás révén - mondta az InfoRádiónak Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.
Inforádió, MTI, 2015. május 22. péntek, 18:56
Fotó: Reuters

Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint Magyarországon kritikusan sok a túlsúlyos, számuk pedig húsz év alatt 2010-re megduplázódott. A fiatalok elhízásának aránya pedig a mért 53 ország átlagához képest Magyarországon kiemelkedően magas - mondta az InfoRádiónak Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság elnöke.

A WHO legfrissebb felmérése szerint - amit az európai régió 53 országában végeztek - a 13 évesek 27 százaléka, míg a 11 évesek 33 százaléka túlsúlyos. Nálunk a helyzet úgy néz ki, hogy a 11 éves fiúk 29 százaléka, a 13 éves fiúk körében pedig 26 százalék a túlsúlyos, és a 15 éves fiúk esetében 22 százalék ez az arány - ez rendkívül magas. Viszont jó hír, hogy a lányok körében jóval kevesebb a túlsúlyosak aránya - mondta Bedros.

Ha megnézzük az európai elhízás gyakoriságának változását hazánkban és Európában, akkor azt látjuk, hogy Európához képest sajnos a lehető legrosszabb helyen vagyunk, hiszen egy 20 éves periódust vizsgálva azt tapasztaljuk, hogy 13,2 százalékról 28,5 százalékra nőtt az elhízás gyakorisága. Ellentétben például Romániával, ahol az elmúlt 10 éves periódusban lecsökkent 7,9 százalékra - közölte a társaság elnöke.

Az igazi probléma az, hogy már gyerekkorban olyan betegségek jelennek meg, amelyek tulajdonképpen régebben csak a felnőttkori elhízottak betegségei voltak. Ilyen például a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség, vagy a magas koleszterinszint, és mellé még társulnak többféle pszichés problémák is, például az alacsony önbecsülés, a negatív testkép, vagy a depresszió - mondta Bedros J. Róbert. Kiemelte: már gyermekkorban megjelennek a mozgásszervi betegségek is, hiszen a fejlődő gyermekek vázizomzat-rendszere nem bírja el a rá nehezedő testsúlyt.

Egy másik nemzetközi felmérésből pedig az derül ki, hogy Magyarországon minden negyedik felnőtt elhízott, ami az egyik legrosszabb arány az OECD tagállamok között. A felnőttkori elhízás kockázata mérsékelhető a gyermekek életének első ezer napjában az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás révén - véli Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

Az első ezer nap azért is meghatározó az ember további életében, mert ebben az időszakban, ha valaki túlsúlyos lesz, akkor a legszerényebb becslések szerint is ezeknek a túlsúlyos gyerekeknek 60 százaléka felnőtt korában is túlsúlyos vagy kövér lesz. Az első ezer nap azért is különösen fontos, mert ilyenkor abszolút a szülők kezében van a kezdeményezés, tehát gyakorlatilag csak a szülőktől függ, hogy a gyerek mit eszik és iszik - fogalmazott Takács István.

Magyarországon a 3 évnél fiatalabb gyerekek 80 százaléka fogyaszt túl sok cukrot - egészen elképesztő. Ennek ez a veszélye, hogy már kisgyerekként megszokja a túl sok cukrot tartalmazó ételeket, és később sem fog mást választani. Ha valakit túletetnek, akkor később is ez lesz a normál ételfogyasztása - mondta az egyesület elnöke.

Másrészt ebben az életkorban alakulnak ki a zsírsejtek, és ha ezek a zsírsejtek már az anyaméhben és közvetlenül a születés után nagy számban jelen vannak, akkor az élet gyakorlatilag arról fog szólni, hogy ezek a zsírsejtek üres vagy teli állapotban vannak, mert az elhízásra való hajlam nagyon nagy lesz.

Nyilvánvalóan a legfontosabb az, hogy a kalória-bevitel ideális legyen a gyermek számára, és ne cukrozzuk túl az ételeket. Ha ezt a kettőt betartjuk, akkor a gyerek a normál súlyúak közé fog tartozni, és ez a probléma akkor nem fogja üldözni egész életén keresztül - összegezte Takács.

Csecsemőkorban az anyatejes táplálással, korai gyermekkorban a megfelelő fehérjebevitellel, később a fehérjék, a rostok és a szénhidrát optimális arányú megválasztásával lehet a legtöbbet tenni a túlsúly elkerüléséért - közölte a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke. Molnár Dénes hangsúlyozta, hogy napi 1 órás mozgás óvodás és iskolás korban erősen ajánlott, ugyanakkor le kell korlátozni 1-2 órára a képernyő előtti időtöltést.

Az ajánlás az, hogy 6 hónapos korig csak anyatejes táplálást kapjanak a csecsemők. Ez azért fontos, mert ha nem ezzel tápláljuk, akkor valamilyen tápszert kell adnunk. A legjobb, ha a legalacsonyabb fehérjetartalmú tápszert választják. Hat hónapos kortól pedig nagyon figyelni kell a fehérjebevitelre - mondta a társaság elnöke.

A magas fehérjebevitel az első három évben fokozza a későbbi elhízás veszélyét - de ez csak erre az életkorra vonatkozik. Később, felnőttkorban azonban éppen az alacsony szénhidráttartalom és magasabb fehérjebevitelt hangsúlyozzák - tette hozzá Molnár Dénes.

Az óvodás vagy iskolás korban az iskolán kívül napi 45-60 perces fizikai aktivitás javasolt. Ez általában aerobic típusú - tehát nem súlyemelésre gondolok - ez az, ami kellőképpen erősíti az izmokat, és az izmokat, mint egy kazánt begyújtja, és lehetővé teszi, hogy a felhalmozott zsír vagy a táplálékkal elfogyasztott zsiradék elégjen - mondta Molnár Dénes. A szakemberek szerint a kóros elhízás a túlsúly mértékétől függően akár 14 évvel rövidítheti meg az emberi életet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matolcsy, 2015.05.25 05:42

A menza a gyermek egészséges fejlődéséhez szükséges 100%-ék kalóriát tartalmazza. Nem sótlan nem íztelen. Ha így lenne a mai világban már forradalom lenne. Így sem eszik meg. Sokkal-sokkal több a szemétbe kidobott adag mint a repetázó.
Miért is?...mert a csipsz, kóla, rágó, cukorka ott a tàskában.
A legelhízottabbak a legfinnyásabbak egyben.

Meg kell vonni a családtámogatásokat kórosan elhízott gyermekek családjában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.05.24 23:48

A menza az átlagkalóriabevitel 35%-át biztosítja pl. ebédre...

Viszont alacsony finanszírozási forrásokkal. Ahhoz, hogy ehetőbb, finomabb legyen, 25-30%-kal drágábban kéne főzni. Bár megjegyzem, hogy a 27%-os ÁFA itt is megvan!

Így a menzakaja igenis sótlan, íztelen, stb...

Érdekes, Klik előtt volt olyan állami sulimenza, ahol még választani is lehetett 2 menü között... Klik-kel ez eltűnt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.05.24 23:45

Az itt megszólalók többsége ugye kommentelt itt is kommentelt:

http://www.napi.hu/forumtopic/harminc-otvenezer_gyermek_ehezik_magyarorszagon.36220.html

???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.05.24 22:02

Az iskolai menza be van mérve. Hivatalosan.
Egészségesebb mint a legtöbb szülő otthoni főzte (ha egyáltalán főznek és nem félkész vagy kész ételeket esznek) ezért nem ízlik a gyerekeknek. Nem agyon sózott, cukrozott, zsíros...
Egészséges...hogy mi a finom?...a gyerekeknek a csipsz meg a kóla. Egész nap azt ennék a zöldségleves, spenót, hal helyett.

Tesi óra?...sokan azért hoznak inkább felmentést mert lusták...pedig főleg nekik kellene dupla tesióra.

Itt azt akarják elhitetni, hogy ehetetlen és rossz ízű a menza, a napi tesi meg rossz mert azt is a fidesz találta ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.05.24 21:36

@Zodiakus: A kicsontozásra reagálva :D

Normális vizsgálat esetében nem csak egy szimpla bedobós gép, mert a kielemzését egy ember csinálja, egy ilyen díja 2500-5000 körül van.

Viszont itt ingyen van és sokkal több minden van benne, valószínűleg járnak felétek is: http://www.egeszsegprogram.eu/
Utoljára ezt csíptem el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html