Itt a visszajelzés Orbánéknak: ebből még baj lehet

Hatalmas mértékben csökkentek a cégvezetők várakozásai, harmaduk szerint romlani fog a magyar gazdaság helyzete, de több mint a felük szerint a következő évben felléphetnek olyan nehézségek, amelyek alapvetően megingathatják a vállalatuk helyzetét – derül ki az IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Indexből.
Napi.hu, 2015. január 7. szerda, 10:08
Fotó: Napi.hu

Bár 2013 II. negyedévétől kezdve javultak a vállalkozások várakozásai 2014 őszén újra fordult a trend, így a 2014. III. negyedéves 57,1 százalékos értékhez képest, fél év elteltével a legfrissebb adat már csak 49,8 százalék volt a kkv cégvezetők várakozásait mutató IBS-PA KKV Konjunktúra Index értéke. A visszaesés mértéke féléves távlatban jelentős, bár az utolsó negyedévhez viszonyítva mérsékeltebb, csupán 0,4 százalékos.

A kis- és közép vállalatok (kkv-k) körében végzett konjunktúra felmérést reprezentatív módon, 500 cég vezetőjének válaszai alapján készítették. A kutatás 2014. december 10-29. között zajlott online vállalati panelen, illetve telefonos megkérdezéssel. Az IBS-Policy Agenda KKV Konjunktúra Index képzésének módja a business survey index-számításon alapul. A módszertanról részletesen ide kattintva olvashatnak.

Rossz hír, hogy a cégvezetők harmada szerint a következő félévben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Ez fél évvel ezelőtt még csak 23 százalék volt, a mostanihoz hasonló pesszimizmus pedig 2013 szeptemberében volt utoljára. A javulást várók aránya 29 százalék, amely szintén 10 százalékponttal kisebb, mint félévvel ezelőtt, azaz közvetlenül a választások után mért adat. A relatív többség (38 százalék), változatlanul arra számít, hogy stagnálás lesz.

Sajátos ellentmondásnak tűnik, hogy miközben az ország gazdasági helyzete kapcsán egyre borúsabb képet festenek a cégvezetők válaszai, addig a saját vállalkozást érintően mégsem ennyire negatív az előrejelzésük. Negyedévvel ezelőtt még csupán 33 százalékuk várta, hogy saját vállalkozásának javul az elkövetkező félévben a pozíciója, most ez az adat 37 százalék. Igaz, ez még mindig nagyon elmarad a fél évvel ezelőtt mért, még magasnak ítélhető 59 százaléktól.

Rossz hír az is, hogy a vállalatvezetők jobban tartanak a jövőtől, mint akár fél- vagy negyedévvel ezelőtt. Az ősszel mért 47 százalékkal szemben, most 55 százalékuk lát olyan jelet, amely azt mutatja, hogy a következő évben felléphetnek olyan nehézségek, amelyek alapvetően megingathatják a vállalatuk helyzetét. Ez pedig alapvetően visszafogja a beruházási szándékaikat és valamennyi fejlesztési elképzelésüket.

Lesznek-e új munkahelyek?

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben nőtt a foglalkoztatottak száma a versenyszférában is. Ennek kapcsán számoltak be a cégvezetők arról, hogyan is érzékelik ezt a folyamatot. A válaszadók 34 százaléka szerint inkább csökkent a foglalkoztatotti létszám abban az ágazatban, ahol a cége tevékenykedik. A relatív többség, azaz 44 százalékuk szerint nem volt változás a munkahelyek számában, és mindössze 21 százalékuk érezte úgy, hogy legalább kismértékben nőtt a foglalkoztatotti létszám.

A cégvezetők várakozásai gyengülnek a munkaerő-helyzet javulásával kapcsolatban. Félévre előretekintve a cégvezetők 19 százaléka inkább arra számít, hogy csökken a foglalkoztatotti létszám saját ágazatában, míg növekedést csak 20 százalékuk vár.

Saját vállalkozásuk helyzetét tekintve az elkövetkező 6 hónapban a cégvezetők 12 százaléka mondta azt, hogy biztosan tervezi új munkahely létrehozását, míg 27 százalékuk csak valószínűnek nevezete ezt. A kis-és középvállalkozások 61 százaléka szerint nem bővül a foglalkoztatottaik száma, közülük 44 százalék határozottan biztos is ebben.
Természetesen ezek a tervek, szándékok a megvalósíthatóságot tekintve nagyon kérdésesek, hiszen ha valóban képes lenne a kkv szektor 12 százaléka új munkahelyeket létrehozni féléven belül, akkor az érezhetően növelhetné a foglalkoztatottak számát - írja a Policy Agenda.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Tacitus, 2015.01.08 13:50

@tever kneif: ITT A BIZONYITÉK A HELYES GAZDASÁGI ÉS PÉNZŰGYI POLITIKÁNAK ..

NEM. Ez csak a szokásos Orbáni féligazság, csúsztatás is pofátlan hazugság:

Egyre többet költ a magyar. Ha el is hisszük a számot, tudni illik hogy
Az 5,2%-t a béka s.. alatti színtől számítunk, ebben van a 8,5% üzemanyag, meg amit a külföldiek is vásárolnak. A külföldről visszautalt jövedelmek is benne vannak. Azaz nem nagy durranás.

Ötéves csúcsot dönthet a lakáspiac: És mindig katasztrófális a szám:
2014 (szept) 5200 új lakás épült.
2005-7 között évente kb. 34 000 épült !!

Meglódultak a magyarországi ingatlanbefektetések ?
De a befektetési ráta tovább is katasztrofális - 17% GDP.
2010-12 minden évben -5% volt, azaz csökkent. 2013 7% nőt. Mind EU-s pénz.

Nőtt Magyarország devizatartaléka -
Simorék vitték 17 000 ról 33 000 mlrd-ra ról 2009-2010 elején. Most is ott van. A Matolcsy számát akkor elhiszem, ha január vége felé is annyi marad.

A vártnál jobban gyorsított az ipar Novemberben 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Még mindig a legalacsonyabb a régióban. A GDP pedig alig meghaladja a 2010-s színtét.

Az alacsony Ft továbbra sem segíti az export nővekedését, mert ilyen nincs, csak az autógyáraknál, de ezek euróban számolnak, magas import tartalom mellet.

Ennyi az orbáni rizsáról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2015.01.08 13:39

@foldnyuzo: A külföldi magyar (jómagamból kiindulva) ha teheti, nemigen költ már magyarországon, lévén nem érdemes. Ha műszaki cikket veszel, csak szívás van a garanciával (egyrészt K-Európában szemetebbek az ügyintézéssel, másrészt el kell hozni/postázni a cuccot), a ruházat nyugaton olcsóbb, az élelmiszer meg nem egy nagy tétel.

Hogy miért költenek többet (az otthoniak)? Egyszerű: a forint enyhe 8-10%-kal gyengébb a 2013-as átlagnál (https://www.google.com/finance?q=eurhuf ). Ergo, a forintban mért statisztikákat természetesen megdobja a gyengülés.

Tomboló ingatlanbefektetések: tényleg ráfér a piacra némi emelkedés, de sajna nem ezt láttam, amikor rokonságot látogatok és a fél falura ki van téve az eladó tábla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

luki44, 2015.01.08 13:23

@foldnyuzo:
agyva a szöveget, talán írni is meg kéne tanulnod újra magyarul!

Tipikus. Mikor nincs erv akor johet a masik blamalasa! No comment.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Telemachus_Rhade, 2015.01.08 12:59

@tever kneif:


jó szerintem hagyjuk... Annyi butaságot írsz, hogy ha a kecske megenné, felétől megdöglene :)

A gyenge forint senkinek nem jó... Nőtt a deviza tartalék?! Milyen áron is nőtt, és milyen módszerrel?? Vizsgáljuk már meg, hogy tényleg annyi van ott amennyit mondanak, mert a kedves Matolcsy két kézzel szórta a pénzt...

Több pénzt költenek az emberek?! nézzük már meg, hogy melyik réteg költ többet... Annyi adót fizet a szegény ember, hogy az hihetetlen... A nettó fizetésének még 70%-a még adó formájában visszaszáll az államra... Felfogod, hogy mit jelent ez?! hogy ha valaki nettó 100 ezer forintot keres akkor ebből még 70 ezer forintot durván adó formájában kifizet....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.01.08 12:39

@luki44:
Zagyva a szöveget, talán írni is meg kéne tanulnod újra magyarul!

"tever kneif", 2015. január 8., csütörtök 12:09
Mondd hülyének tetteted magad vagy, csak meghülyített fideszes mivoltod tündököl?
A magyar kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adat hazugság is lehet, ettől a Fidesz soha nem riadt vissza.
Ha meg igaz, ennyi +% simán összejön a külföldön dolgozó magyarok költéseiből, hazautalásaiból. A szlovákok ide járnak vásárolni, ez is benne van. A magyar jövedelmi viszonyok mellett győzelemként beállítani egy adatot hazugság, hazugság, hazugság.

Március 15-tól jön az egész nap mámoros győzelmi jelentéseket a magyarok kiválóságát felsőbbrendűségét, Orbán vezéri képességeit sulykoló újabb szennytévé. Pályázd meg az egyik zsíros állást!

"ITT A BIZONYITÉK A HELYES GAZDASÁGI ÉS PÉNZŰGYI POLITIKÁNAK". ezt írod.

Inkább annak a bizonyítéka, hogy a fidesz mocsoktól meg kell tisztítani a lelkeket is. Az ilyen sajtómunkásokat mint te, meg letiltani a médiák közeléből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html