Itt az új jelentés - erre bizony nem lehet büszke Magyarország

A céges felső vezetők körében 30 százalék a nők aránya, míg a középvezetőknél 33 – derül ki a GKI frissen publikált adataiból.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 25. kedd, 11:46
Fotó: Napi.hu

A vállalati létszám növekedésével a felső vezetésben emelkedik a nők aránya. A kisvállalatoknál 26 százalék, az 50-150 fő közötti cégeknél 32 százalék, a 150-250 közöttieknél 30 százalék, míg a nagyvállalatoknál 35 százalék a nők súlya a felső vezetésben.

Ugyanakkor a kisvállalatok csaknem felénél 10 százalék alatti a női felső vezetők aránya, ez a 250 fő feletti vállalatok csak ötödénél jellemző. A középvezetők esetében hasonló trend rajzolódik ki, hiszen a méret növekedésével párhuzamosan nagyobb a nők szerepe: a 21-50 fő közötti cégeknél 30 százalék, a 51-150 fős vállalkozásoknál 33 százalék, a 151-250 fő közötti vállalatoknál 32 százalék, míg a nagyvállalatoknál 37 százalék az arány. (Ez korábban is így volt.)

Forrás: GKI

A "férfiasabb" tevékenységeknél (építő-, gép-, fémipar) a női vezetők aránya alacsonyabb. Leegyszerűsítve, ahol többségben férfi a beosztott, akik ráadásul (a nők számára megterhelő) fizikai munkát végeznek, ott a vezető is inkább férfi. A női felső vezetők aránya az élelmiszeriparban a legnagyobb (76 százalék). Jelentős a súlyuk továbbá a könnyűiparban (36 százalék), az üzleti szolgáltatások területén (37 százalék), továbbá a kereskedelemben (33 százalék).

A női középvezetők esetében az ágazatok közötti különbségek kevésbé kirívók, mint a felsőknél, több ágazatban is jelentős arányban vannak képviselve a hölgyek: leginkább az üzleti szolgáltatásokban (43 százalék) és a könnyűiparban (48 százalék), de kiemelkedő a súlyuk a kereskedelemben (40 százalék) és az élelmiszer- és a vegyiparban (37-36 százalék) is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.25 13:19

Ez kb. ugyanígy van Amerikától kezdve az egész világon, tehát ezt Magyarországra kihegyezni nem más mint kicsinyes rosszindulat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.07.25 13:08

Isten hozta a tehetséges, szorgalmas hölgyeket, de azért nem kellene túltolni a szekeret sem. Ne a munkavállaló neme legyen a meghatározó, hanem a teljesítménye, az eredményei. Lehet valaki akár nő, akár férfi, de ha az eredményei , a teljesítménye csapnivaló, akkor adios, lehet elhúzni. És természetesen fordítva is, vagyis ha valaki jó (nemtől függetlenül) akkor welcome.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html