Itt az új módszer az illegális dohánypiacon

Több mint egymilliárd forint értékben vont ki adózatlan dohányterméket idén az adóhivatal a feketepiacról. Újszerűnek nevezhető, hogy a hatóság ebben az évben egy engedély nélküli dohányfarmra is bukkant - számolt be a Magyar Idők.
Domokos László, 2017. augusztus 28. hétfő, 07:42
Fotó: Napi.hu

Több mint tízezer esetben találtak illegális dohányárut 2017 első hét hónapjában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei és pénzügyi nyomozói. A különféle ellenőrzések és akciók alkalmával nagyjából húszmillió szál cigarettát és több mint hét tonna fogyasztási dohányt foglaltak le a hatóság emberei. A jogsértő portéka együttes értéke a feketepiacon akár egymilliárd forintot is érhet - írta a napilap.

Többféle módszerrel is találkoztunk idén az illegális dohánypiacon - mondta a Magyar Időknek Leo­pold Róbert, a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője.

A hatóság emberei nemrég egy Csongrád megyei tanya előkertjében egy 130 tőből álló dohányültetvényt találtak, amely nagyjából 220 kilogramm termést hozott. A padláson pedig harminc kilogramm dohány száradt. A dohányt saját fogyasztásra termesztették. Hasonlóra, vagyis nagyobb mennyiségű illegális előállításra eddig nemigen volt példa.

Az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján a cigarettacsempészet mértékében nincs különösebb változás. Az eddigi adatok szerint az illegális behozatal nagysága nem növekedett - mondta a szóvivő. Rendszeresen akadtak idén is olyan esetek, amikor egyesek például kocsiba rejtve próbáltak kisebb-nagyobb dohánytételeket behozni. Az ilyen kísérletek megakadályozásában a NAV szolgálati kutyái is segítséget nyújtanak. Az ebek fél év alatt 1200 alkalommal találtak illegális dohányszállítmányt. A négylábúak ezzel majdnem kétszázmillió forintnyi jogsértő füstölnivalót szimatoltak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK