Itt az új veszély - átvizsgálják az utasok csomagjait a reptéren

A külföldi nyaralásokon gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra. A kockázat minimalizálása érdekében a Nébih és a NAV július-augusztusban ellenőrzi a külföldről hazatérő utazók poggyászait a repülőtéren.
Domokos Erika, 2017. július 28. péntek, 12:45
Fotó: MTI Fotó

Egy fertőzött növény egyetlen, tünetmentes hajtásáról is átterjedhet a károsító a hazai növényállományra - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Hazahozhatjuk például az utóbbi néhány év egyik legveszélyesebb kórokozóját, a Xylella fastidiosa baktériumot.

A nyaraláskor, utazás során gyűjtött vagy piacon vásárolt növények, hajtások, magok és termések veszélyes, hazánkban nem honos károsítókat hordozhatnak. Ezek behozatalával az utazók veszélyeztethetik a saját környezetükben élő növények egészségét, melynek komoly gazdasági következménye is lehet - írja közleményében a Nébih.

Pusztító kárt okoz

A Xylella fastidiosa baktériumot Európában először 2013-ban azonosították Dél-Olaszországban, ahol 100 évnél is idősebb olajfák kipusztításával okozott hatalmas kárt. Ez idáig többek közt olajfán, cseresznyén, mandulán, levendulán, rozmaringon és dísznövényeken, elsősorban a mirtuszlevelű pacsirtafűn (Polygala myrtifolia) és leanderen figyelték meg.

Olyan kedvelt turisztikai célterületeken jelent meg, mint Dél-Olaszország, Korzika, Dél-Franciaország, Mallorca, Ibiza és Menorca, Németország, valamint Spanyolország Valencia tartománya. A Baleár-szigeteken - a kórokozó nagymértékű elterjedtsége miatt - elrendelték a baktériumra fogékony több száz növény kereskedelmi és magáncélú kivitelének tilalmát. A rendelkezésnek megfelelően a szigetekről kiutazóknak akár a csomagjait is ellenőrizheti a hatóság - hívta fel a figyelmet a Nébih.

A Nébih és a NAV ellenőrzi a csomagokat

A Xylella fastidiosa baktérium rohamos terjedése komoly fenyegetést jelent hazánk szőlőire, gyümölcsfáira és dísznövényeire is. A növény-egészségügyi kockázat minimalizálása érdekében a NÉBIH és a NAV júliusban és augusztusban ellenőrzi a külföldről hazatérő utazók poggyászait a repülőtéren.

Be kell jelenteni

A Xylella fastidiosa bejelentés-köteles károsító. A tünetek észlelését - az e célra rendszeresített bejelentőlapon - haladéktalanul jelezni kell az illetékes kormányhivatal felé.

A bejelentési kötelezettség alá eső károsítókról a Nébih honlapján itt érhető el további információ.

Az élő növények, növényi termékek hivatásszerű termesztése és kereskedelmi forgalmazása eddig is szigorú növény-egészségügyi ellenőrzés alatt állt. Azonban 2016 decemberében jelent meg az az Európai Uniós rendelet (a növénykárosítókkal szembeni védekező intézkedésekről szóló, 2016/2031/EU rendelet), amely egy hároméves bevezetési időszakot követően - azaz 2019 decemberétől - többek között az utazók részéről is felelős magatartást vár el a növényi károsítók tekintetében - közölte a Nébih.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.07.28 21:25

Kicsit túl van lihegve a dolog. Számtalan baktérium, gomba, kártevő van.
ahogy olvastam, a kajszi gutaütéséhez hasonlítható vagy a tűzelhaláshoz a tünetek alapján.
Pár éve a tűzelhalásnak kerítettek hatalmas felhajtást, virágzó ültetvényeket tépettek ki. Mára mindenki megnyugodott együtt élünk vele és van, terem alma is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.07.28 20:07

igazabol teljesen hulyek. allitsuk meg a malariat, 2 hetes katanten minden magyarorszagra erkezonek. az idiotizmus, a fidesz altal tokelyre fejlesztve eredmenyez ilyen vizsgalatokat. ki fizeti majd a cechet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html