Itt az újabb Varga-csomag - további adóemelések jönnek

Megduplázzák a tranzakciós illetéket, emelik a cégek távközlési adóját és a bányajáradékot, eho terheli a tőkejövedelmeket is - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Csökken az infláció, elmaradnak a tranzakciós illetékbevételek - így foglalható össze Varga Mihály indoklása, amit megfűszerezett némi EU-ra való mutogatással.
NAPI, 2013. június 17. hétfő, 10:51
Fotó: Napi.hu

A magyar államnak nem szabad Málta sorsára jutnia - vagyis, hogy visszakerüljön az túlzottdeficit-eljárásba - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő. A kormány két törvényjavaslatot nyújt be, a költségvetés módosítását és az adótörvények módosítását. A forint gyengüléssel, a tőzsde eséssel reagált a bejelentésre.

Varga-csomag 2.0
  • a tranzakciós illeték emelése - készpénzes tranzakcióknál 0,6 százalékra, felső korlát nélkül, az átutalásoknál 0,3 százalékra, a limit 6 ezer forint marad
  • a távközlési adó 3 forintra nő (percenként és sms-enként, a felső limitet duplázzák, 5 ezer forintra
  • a bányajáradék 12-ről 16 százalékra nő
  • a 6 százalékos eho a tőkejövedelmeket is terheli, a 16 százalékos kamatadón túl

Az intézkedések egyik lényeges oka, hogy az edp-eljárás alól véglegesen kikerüljön Magyarország, illetve ellensúlyozni kell a csökkenő inflációt. Korábban 5,2 százalékos inflációval számolt a kormány, amit a konvergencia programban 3,1 százalékra csökkentettek, de még ennél alacsonyabb infláció is elképzelhető - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. (Emlékeztetőül: májusban is 2 százalék alatt volt a pénzromlási ütem.)

A kabinet módosítja a tranzakciós illetéket: a készpénzes tranzakciók esetében 0,3 százalékról 0,6 százalékra emelik a sarcot és megszűnik a felső korlát - jelentette be Varga. Az átutalásoknál 0,2-ről 0,3 ezrelékre emelkedne az illeték, a felső, 6 ezer forintos korlát megtartásával.

A kormány (pontosabban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezette NGM) tranzakciós illetékből 301 milliárdot tervezett, ebből 52 milliárd folyt be márciusig, ami brutális elmaradás az elvárható mértékhez képest. Ezért emeli a kabinet a tranzakciós illetéket - Varga elmondása szerint a javaslatot a Bankszövetséggel egyeztették.

A távközlési adó kettő forintról három forintra nő percenként és sms-enként, a felső korlát 2500 forintról 5000 forintra emelkedik - a nem magánszemély előfizetők esetében.

Az újabb intézkedések között szerepel még a bányajáradék-emelés, ez a sarc 12-ről 16 százalékra nő.

A kamatjövedelemeket 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is terheli augusztustól, a 16 százalékos kamatadón túl.

A legtöbb módosítás augusztus 1-jétől hatályba lép. Varga szerint nem a lakossági terhek nőnek, sem tranzakciós illetéknél, sem a távközlési adónál.

Tényleg nem terheli a lakosságot?
Amint arról beszámoltunk, a felügyelet sorra vizsgálja és bünteti a tranzakciós illetéket áthárító bankokat, de a terheket más formában végül - alacsonyabb betéti, illetve magasabb hitelkamatok formájában, vagy az egyéb költségek között - a fogyasztók fogják megfizetni. Miután nem ritka az a megoldás, hogy magánszemélyek is céges flottában vannak az így elérhető alacsonyabb tarifák miatt, a távközlési adó emelése e körnek mindenképp tehernövekedést jelent. A kamatokra kivetett plusz 6 százalékos sarc szintén érinti a lakosságot is, már ha van bármiféle, nem párnacihában tartott megtakarítás.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zsolt5, 2013.06.18 08:20

Mert kerdem en mindazokat, akik azt mondjak, hogy ugyan mar, ne szojanak bele a mi dolgainkba, ne akarjanak minket iranyitani? TE HANY EMBERNEK ADTAL MAR KOLCSON??? Ha valaha is adtal valakinek kolcson es utana mondjuk azt lattad, hogy elkezd bulizni, inni, nem dolgozik stb, akkor esetleg feltetted magadbana kerdest, vajon vissza tudja e majd adni?? Megprobaltal hatni ra, vagy eppen duhosen raformedtel, hogy ocsem, nem ezt igerted, nem vagy jo cimbora! Mert a nagy dolgokat le lehet mind kepezni kicsibe es a hasonlat nem is all annyira tavol a valosagtol, mint ahogy kepzeled! Ha valaki valakinek penzt ad, azt vissza is varja tole es ha a dolgok nem ugy haladnak, akkor bizony ra is szol, joggal! Nos, ha nem tetszik a beszolas az EU reszerol, azzal sincs semmi baj, legyunk batrak, szabadsagharcosok, de akkor ne kelljen a penzuk sem! Lassuk, mire jutunk akkor?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsolt5, 2013.06.18 08:17

Ugyan az, amit most latok abszolut nem reprezentativ felmeres, de ha a tobbseg ilyen elegedetlen ? es ebben van munkanelkuli, ahogy latom, van elszegenyedo, van jobb modu, van belfoldon es kulfoldon is elo ?, akkor megis hogyan lesz az lehetseges, hogy a fityesz jovore megis megnyeri a valasztasokat??? Mert ugyanakkor mindenki ezt zengi! Ha megnyerik, az azt jelenti, hogy a tobbsegnek megis ez lesz a jo! Az adossagunk csak nott, a nyugdijvagyont lenyultak, a felesleges IMF hitelt kotvenykibocsatassal helyettesitettuk ? rosszabb feltetelekkel ?, csokkentettek a jobban keresok adojat 22 szazalekkal, majd eppen annyival noveltek az AFAT, mint amennyivel csokkentetetk az alacsonyabb keresetuek adojat?, 2 %... A fityesz azzal ujjongott, hogy ok bizony nem fizetesemelessel kezdtek a kormanyzast, mig masok igen, na persze a 22 % adocsokkentes burkolt emeles, trafikmutyi, sorozatos modositasa a koltsegvetesnek, a befektetok elriasztasa, munkahelyek nem teremtodnek stb. mindezek utan tessek rajuk szavazni azert ujra es ahogy lentebb Rattler megjegyezte, jogosan, valoban Del_Amerika szintjere fogunk sullyedni! Kopkodhetjuk az EU-t is, de ha azok elzarnak a penzcsapot, na akkor megneznem en, hogy mire megy Orban elvtars! Egyebkent az EU reszerol azt hiszem, a legnagyobb buntetes az lenne szamunkra, ha ezt megtennek, azzal lehetne talan regulazni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba760384, 2013.06.18 00:30

ha ezek az adók jók mert nem a lakosságot sarcolják ne csak kicsit lépjünk: 10% tranzakciós, 50% áfa, 0% szja, sőt aki 10 millió felett keres az afeletti részt visszatérítésként újra megkapja, 100 % kamatadó, 50ft (a vezér születésnapjára tekintettel) távközlési adó
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2013.06.17 21:52

Ezek nem 100-asok. Hanyatt homlok menekülni Magyarországról!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rattler, 2013.06.17 18:25

@Tibi27: A társadalmi összeomlás nem lesz hanem már van, azonban kemény (nem felvonulás jellegű) utcai megmozdulásokra, összecsapásokra számítani abszolúte esélytelen - ebben egyetértek Tibivel - a magyar társadalom lázadási potenciálja nulla.(Ezért is vannak itt tömegével a zs.-k)Az öregek öregek - a fiatalok meg vagy simán beállnak a 90e ft-os robotba vagy tízezrével elhúznak az országból.
Ami az ország számára az összeomlást jelenti az egy masszív társadalomszerkezeti átalakulás, gyakorlatilak egy gyengén fejlett latin -amerikai ország képe rajzolódik ki, egy 3 milliósra duzzadó nyomorgó cigányság, 3-4 milliós nyomorküszöbön élő magyarság, 1 milliós középréteg és egy fajilag jól elkülöníthető 1 milliós uralkodó osztály képével.
Mexikó, Honduras, Guatemala nyomában haladunk...ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html