Itt vannak az új tízezer forintosok - nézze meg a képeket

Maga a jegybankelnök adott ki rendeleteket.
Napi.hu, 2014. május 20. kedd, 09:43
Fotó: Napi.hu

Az MNB elnöke a hétfői Magyar Közlönyben - amelyben a devizahitelezés banki finanszírozási oldalát érintő szabályozás is megjelent - két, a jegybank "születésnapjához" kötődő emlékérme kibocsátásáról is rendelkezett.

A közlöny szerint Matolcsy György elrendelte, hogy az MNB a jegybank alapításának 90. évfordulója alkalmából - "90 éves a Magyar Nemzeti Bank" megnevezéssel ötezer darab 10 000 forintos címletű ezüst emlékérmét és ötezer darab 2000 forintos címletű rézötvözetű emlékérmét bocsásson ki május 24-én. (A normál emlékérmék kibocsátásáról nem a jegybankelnök szokott dönteni, sőt, a jövő évi kibocsátási program kapcsán bárki elmondhatja véleményét.)

Az emlékpénzek névértékük erejéig törvényes fizetőeszköznek minősülnek. Általában aranyból, ezüstből készülnek, de 1980 óta nem nemesfém emlékpénzeket is vernek.

A tízezres emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 mm, széle recézett.


Az emlékérme előlapján, a felső érmemezőben virágmotívumokkal körülvett címeres sáv ábrázolása látható, alatta az emlékérme bal szélén a "BP." verdejel, jobb szélén a "2014" verési évszám olvasható. Az emlékérme középvonalán, ívelve a "MAGYARORSZÁG" felirat, alatta két vízszintes sorban a díszítő motívummal körülvett "10 000" értékjelzés és - díszes keretben - a "FORINT" felirat olvasható. Az emlékérme hátlapján a Magyar Nemzeti Bank épülete Bank utca felőli részletének ábrázolása látható. Az emlékérme szélén, felső köriratban a "MAGYAR NEMZETI BANK" felirat, alatta középen - díszítő motívummal keretezve - az "1924" évszám olvasható. Az emlékérme szélén, a felső körirat alatt, jobb oldalon Kereszthury Gábor tervezőművész mesterjegye látható. Az emlékérme elő- és hátlapjának díszítő motívumai, az alkalmazott betűtípusok a Magyar Nemzeti Bank alapításakor, 1924-ben kibocsátott részvényeken szereplő egyes motívumokat, betűtípusokat idézik.

A rézötvözetből (75 százalék réz és 25 százalék nikkel) készülő kétezres hasonló nagyságú és mintája is - kivéve természetesen az értékjelzést - megegyezik a tízezresével.

2014-től minden nemesfémből készült emlékérme olcsóbb alapanyagú színesfém változatát is kibocsátják, hogy a kisebb keretből gazdálkodó gyűjtőknek is kedvezzenek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RonaGyuri, 2014.05.20 09:57

Na tessék, s még mondják a komcsik (értsd mindenki, aki nem vakhitű), hogy nincs demokrácia, meg hogy állampárt: nem Őfenesége, s még csak nem is Matolcsy van rajta! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html