Újabb ország köthet békét Izraellel

Az Egyesült Arab Emírségek példáját követve más közel-keleti országok is békemegállapodást köthetnek Izraellel, akár Szaúd-Arábia is - jelentette ki Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak adott interjújában.
Szász Péter, 2020. augusztus 17. hétfő, 06:40
Fotó: Getty Images

A Fehér Ház reméli, hogy a térség több országa is csatlakozik majd Izrael és az Egyesült Arab Emírségek néhány nappal ezelőtt bejelentett békemegállapodásához. Donald Trump elnök, a tanácsadója, Jared Kushner és Mike Pompeo külügyminiszter is tárgyalásokat folytat erről a régió egyes vezető politikusaival.

"Úgy gondoljuk, hogy ez az a pillanat, amikor mások is csatlakozhatnak, és rendezhetik a viszonyukat Izraellel" - mondta, azt azonban nem árulta el, hogy az amerikai kormányzat konkrétan mely országok vezetőivel egyeztet, csupán annyit közölt, lehetséges, hogy Szaúd-Arábia lehet a következő.

A nemzetbiztonsági tanácsadó nem említett konkrét dátumokat a békemegállapodás résztvevői körének bővítéséről. Továbbá kiemelte, hogy az erről szóló egyeztetések "a legkeményebb tárgyalások a világon".

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodást - amelynek értelmében sor kerül a diplomáciai kapcsolatok felvételére - a héten jelentették be. Elemzők áttörésként értékelték a kapcsolatok normalizálását, amelyet Egyiptom és Jordánia azonnal, Omán és Kuvait pedig egy nappal később üdvözölt.

HOZZÁSZÓLÁSOK