Januártól kedvezőbb lesz a gyed és a csed

Január 1-től a minimálbér emelkedésének köszönhetően nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek két éves koráig igénybe vehetik. Változás jön a csed-nél is - adta hírül az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
K. Kiss Gergely, 2017. december 28. csütörtök, 12:43
Fotó: Napi.hu

A gyermekgondozási díj (gyed) maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 126 350 forintra emelkedik.

A kormány továbbá egy évvel bővíti a diplomás gyed jogosultsági idejét: az érintettek 2018-tól a gyermek két éves koráig igénybe vehetik az ellátást. További változás, hogy a csecsemőgondozási díjra (csed) a vérszerinti apa 2018. január 1-től a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet.

Korábban kapják meg a gyed-et és a csed-et a bankszámlával rendelkezők.

A 2018 januárjában esedékes csecsemőgondozási díjat és a gyermekgondozási díjat a bankszámlával rendelkező jogosultak már a két ünnep között megkapják. A postai kézbesítés útján ellátásban részesülők számára január első napjaiban folyósítják az összeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK