Jelzést adna a lazítás végéről az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa előtt nincs pontos kamatcél, de azon gondolkodik, milyen jelzést lehetne adni a piacoknak arról, hogy milyen elvek alapján dől el a kamatcsökkentési ciklus vége - mondta Balog Ádám, a jegybank alelnöke az MTI-nek az MNB országos konzultációs sorozatának siófoki állomásán.
MTI-Eco, 2013. május 31. péntek, 14:48

A Matolcsy György MNB-elnök által szerdán idézett "semleges kamatszint" mértékére vonatkozó kérdésre Balog Ádám úgy válaszolt: nincs egy lezárt kamatszint, hogy "eddig és ne tovább". Van egy vizsgálati anyag, hogy mi a semleges kamatszint, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az inflációt, az ország éppen aktuális növekedési helyzetét, vagy a pénzügyi stabilitását figyelembe véve csak addig lehet emelni, vagy csökkenteni a kamatot. Lehet, hogy ezen szint alá kell menni, mert épp forrósítani kell a gazdaságot, vagy épp hűteni kell. "Ez inkább egy saját magunknak szánt iránymutatás" - tette hozzá.

A monetáris tanács kedden már az egymást követő tizedik alkalommal döntött az alapkamat 25 bázispontos csökkentéséről és jelezte, hogy az irányadó kamat akkor csökkenhet tovább, ha a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos céllal, és fennmaradnak a kedvező pénzügyi piaci folyamatok. A testület egyben utalt a kamatcsökkentések 25 bázispontos ütemének megtartására is, amikor közleményben azt írta, hogy az inflációs és a reálgazdasági kilátások egyaránt a kamatcsökkentés irányába mutatnak. A monetáris tanács kamatdöntő ülése után Matolcsy György olyan kamatcsökkentési pályát említett, amely kiszámítható kis lépésekkel viszi lejjebb az alapkamatot ahhoz "a semleges kamatlábhoz, amit a pénzpiac elismer".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.06.01 10:32

a reálkamat még mindig erősen pozitív, sőt még nőtt is az elmúlt 1-2 évben az infláció csökkenése miatt.

recesszió idején pedig negatív jegybanki reálkamatra lenne szükség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html