Jó hírre ébredhettek a budapestiek

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését Tarlós István főpolgármester Budapesten.
Dzindzisz Sztefan, 2017. február 18. szombat, 10:55
Fotó: Napi.hu

A Főpolgármesteri Hivatal szombatra virradó éjszaka kiadott közleményében azt írták, hogy a pénteki mérési eredményekre és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére tekintettel már nem indokolt a tájékoztatási fokozat fenntartása - írja az Inforadio.hu.

Az OMSZ szerint szombaton a szálló por napi átlaga több helyen az egészségügyi határérték körül vagy az alatt maradhat. Vasárnaptól a szombati átlagokhoz képest bár bizonytalan mértékben emelkedhet a szálló por mennyisége, de hétfőn jellemzően az egészségügyi határérték alatt maradhat a szálló por koncentrációja. (A helyzet nem csak Budapesten volt katasztrofális.)

Kedden a levegőminőség kedvező marad, a további napokban is általában jónak vagy kiválónak ígérkezik. Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak, illetve a fővárosba gépjárművel közlekedők együttműködésére abban, hogy a szmoghelyzetek kialakulása, súlyosabb esetekben a korlátozó intézkedések bevezetése elkerülhető legyen - áll a közleményben.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek).

HOZZÁSZÓLÁSOK