Az intézkedés elvileg 204 bölcsődést érint, de várhatóan csak a családok negyedétől kérnek majd pénzt szociális helyzetük függvényében.
Pálóczi-Horváth Eszter, a település polgármesteri hivatalának sajtóreferense tájékoztatása szerint a közgyűlés legutóbbi ülésén azért döntöttek a díj bevezetése mellett, mert figyelembe véve az állami normatíva folyamatos csökkenését, illetve az önkormányzat fenntartási költségeinek növekedését, a helyi büdzsének szüksége van a bevételekre.

Hogy mire költik majd a befolyó összeget, az a költségvetés március 8-ai tárgyalását követően dől el - tette hozzá a sajtóreferens.

A szeptember elsejétől életbe lépő változásról az érintett szülőket legkésőbb a beiratkozáskor tájékoztatják - mondta Pálóczi-Horváth Eszter.

Pest megye nagyobb településein egyelőre nem élnek a gondozási díj bevezetésének lehetőségével - tájékoztatták önkormányzati illetékesek korábban az MTI-t.

Péterfi Csaba, a három bölcsődét fenntartó gödöllői önkormányzat kommunikációs igazgatója közölte: egyelőre nem kell díjat fizetni, de egy jelenleg is folyó felmérés keretében áttekintik, hogy a környező települések tervezik-e a díj bevezetését.

Százhalombattán előterjesztés sem készült arról, hogy pluszkiadással terhelnék az önkormányzati bölcsődébe járó gyermekek szüleit -  mondta Nyilas Hajnalka városi szóvivő.

Szentendrén sem határoztak még a januártól élő lehetőségről  - közölte Gerendás Gábor, a polgármesteri hivatal munkatársa, míg a váci önkormányzat szociális osztályának vezetője, Bartha Gyula tájékoztatása szerint a három bölcsődét fenntartó városban a márciusi testületi ülésen dől majd el ez a kérdés.

Nagykőrös fideszes polgármestere, Czira Szabolcs egyértelműen kijelentette: nem kívánják bevezetni a díjat, mert nem szeretnék azzal terhelni a családokat.

Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek része volt a gyermekvédelmi törvények módosítása is. A szabályozás lehetővé tette, hogy az étkezésért fizetendő díjon felül a fenntartó döntésétől függően a bölcsődei gondozásért is külön személyi térítési díjat állapítsanak meg. A rendelkezést a térítési díj következő felülvizsgálatakor kell alkalmazni. Térítésmentes a bölcsődei gondozás a rászoruló, a három vagy több, illetve a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő családok számára.