Jövőre gond lehet a bölcsődékkel - aggódnak az önkormányzatok

Nem tudnak megfelelni a települések a bölcsődei ellátásról szóló új jogszabálynak – mondta az Infórádiónak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. A szervezet elnöke szerint anyagi, infrastrukturális és szervezési problémák vannak. A családügyi államtitkár szerint azonban sok lehetőségük van az önkormányzatoknak, hogy megfeleljenek a szabályoknak, miközben a finanszírozás is emelkedik.
Napi.hu, 2016. november 5. szombat, 09:41
Fotó: Napi.hu

Jövőre minden tízezer főnél kisebb településen biztosítani kell három éves korig a gyerekek napközbeni ellátását. Az önkormányzatoknak akkor van feladatuk, ha a bölcsődei elhelyezést legalább öt szülő kéri, vagy ha van a településen negyven bölcsődés korú gyerek - írja a rádió portálja.

Schmidt Jenő szerint hiába a kétéves felkészülési idő, a többség jelenleg nem tud eleget tenni a törvénynek. Gondot okoz a finanszírozás is: egy gyerek ellátására 560 ezer forint állami támogatást kapnak, de a valós költség meghaladja az egymillió forintot, vagyis jelentősen hozzá kell járulni egy csoport kiadásához - fejtette ki .

A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra. Az önkormányzatoknak több lehetőségük is van a bölcsődei férőhelyek bővítésére: létesíthetnek saját intézményt, emellett óvodában minibölcsődét, szerződhetnek családi bölcsődével, és létrejöhetnek munkahelyi bölcsődék egyaránt.

Novák Katalin szerint a finanszírozás is megoldott lesz, az eddigi 28 milliárd forint mellé újabb összeg érkezik. A fejlesztésekre részben rendelkezésre áll 100 milliárd forint, kiegészítve az eddigi forrásokat, míg a családi bölcsődék finanszírozását 30 százalékkal emelik - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az új bölcsődei rendszerről szóló jogszabály januártól lép életbe, az önkormányzatok viszont kétéves felkészülési időt kapnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK