Juventuséval vetekszik a Puskás Stadion felújítási költsége

A Puskás Ferenc Stadionra szánt összeg egy ülőhelyre vetítve 3000 euró. A KPMG szerint a hatalmas stadionok építésének időszaka lejárt.
MTI, 2011. november 7. hétfő, 15:51
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra került három magyar stadionépítési elképzelés - a debreceni, az Üllői úti, valamint a Puskás Ferenc Stadion - várható költségei illeszkednek a nemzetközi stadionfejlesztési tendenciákba - hangzott el hétfőn a KPMG üzleti tanácsadó cég közelmúltban elkészült, az európai labdarúgó-stadionok fejlesztéséről szóló összehasonlító tanulmányának ismertetésén.

A tanácsadó cég megállapításai szerint a Real Madridéhoz és a Barcelonáéhoz hasonló hatalmas stadionok építésének ideje lejárt, inkább kisebb méretű, de üzletileg jól hasznosítható stadionok építésére van szükség.

Ha a Puskás Stadion újjáépítésére a kormány által 2015-ig a költségvetésbe betervezett 35 milliárd forintos költséget egy ülőhelyre vetítjük, akkor ugyanúgy közel 3000 euró/ülőhely értéket kapunk, mint amennyi az idén szeptemberben átadott új Juventus Aréna esetében. Innentől fogva az a fő kérdés, hogy ezért az összegért cserébe milyen nemzeti stadion épül majd Budapesten, hogyan lesz üzemeltethető, illetve mennyire lesz üzletileg hasznosítható - vetette fel a kérdést Kozma Miklós, a KPMG sporttanácsadási szolgáltatások csoportjának menedzsere.

A nagyobb stadionok megépítése egy ülőhelyre vetítve eleve több pénzbe kerül, mert például egy felső karéj épületszerkezeti megvalósítása költségesebb, ugyanakkor a magasabban elhelyezett székekről kevésbé élvezhető a játék, ezért az oda szóló jegyeket is csak olcsóbban lehet értékesíteni. A tapasztalatok szerint ráadásul a nagyobb stadionok kevésbé kihasználtak, mint a közepes vagy kisebb méretűek.

A KPMG elemzése szerint a futballklubok hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát elsősorban három tényező határozza meg: a labdarúgás színvonala, az adott ország társadalmi-gazdasági fejlettsége és kilátásai, valamint a stadionok és a bennük nyújtott kiegészítő szolgáltatások - például a kiszolgáló létesítmények, vállalati ügyfeleknek értékesíthető VIP-páholyok - színvonala.

Magyarországon a társadalmi-gazdasági lehetőségek eléggé behatároltak, a játék színvonala további fejlődést igényel, a stadionok állapota pedig - néhány kivételtől eltekintve - üzleti szempontból nem megfelelő - tette hozzá Andrea Sartori, a KPMG ingatlan- és sporttanácsadási részlegének vezetője.

Üzleti szempontból a vezető magyar klubok esetében becsléseink szerint a következő években a 10-15 ezer férőhelyes stadionok építését tartjuk vállalható kihívásnak, a Ferencváros esetében megfogalmazott 22 ezres stadion ezeken túlmutat - jelentette ki összegezve Kozma Miklós, hangsúlyozva, hogy a stadionok kapacitását nem egy csúcseseményre, hanem az átlagos nézőszámhoz célszerű közelíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ementaler, 2011.11.08 09:09

@weberianus: Bocs ha félreérthető voltam, mert nem a focit akartam lehúzni pl színházzal szemben. Ugyanezt írtam volna, ha 40 mrd-ért múzeumnegyed épülne most. Mikor nincs forrás értelmes termelő beruházásra, vagy pénznyelők átszervezésére, amire nagyon kellene, akkor hagyjuk már az ilyeneket. Presztizsberuházás ~ pártfinanszírozás, csak most nincs PPP, új csatorna kell.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2011.11.07 23:04

@traktoros: De a fityiszeseknek becsurog majd jo sok keno igen keno sok sok milliard a vallalkozotol aki kapja a munkat ! ez a lenyeg allameradek olyan nincs
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2011.11.07 23:01

@megalodon: Kosa elvtars Mr 10 % a beceneve ! Milliardos! Csak antidemokrata szovetseg polgarmesterei kapnak let masnak kuss!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

barca, 2011.11.07 22:53

Tisztelt sport baratok , eloszor is minden orszagnak kell egy nagy arena ez fontos ! Nekunk szuksegunk lenne kb 75 -85 ezer ferohelyes angol tipusu stadionra normalis aron ezt meg is lehetne epiteni ! 1 baj van a stadiont fel lehetne huzni 40-50 milliar korul ami semmi ha figyelembe vesszuk mit hozhatna ha okos nem kapzsi emberek elnenek itt! Csak aztan jon a part es o ker a szerencsetlen vallalkozotol 30 % keno penzt mert kulonben nem adjak neki a munkat aztan amikor elindulnak a targyalasok jon a sok versenytars az allam ill a part meg kapzsibb lesz es mar 60 % ot ker , szegeny vallalkozo mar nem tudja kiket vegyen fel es honnan vegye az anyagot mert nem hagytak helyet de megis csak nagy referencia a munka majd ha ez kesz keres mason!ezert jo nagy szar lesz az egesz olcso tervezo , olcso anyagok , borzaszto minoseg dehat majd orban elvars elmondja igaz kicsit kissebb mint a barcae kicsit szurkebb mint a Wembley DE. A MIENK igen a mienk magyaroke hajra magyarok hajra magyarorszag! Kozben meg elcsodalkozom tenyleg ennyire hulyenek lehet nezni egy orszag lakossagat? IGEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

radi-call, 2011.11.07 21:59

@weberianus:
"30ezer bérletes", bocs: "30ezer regisztrált szurkolói kártyás" -> weberianus, 2011. november 7., hétfő 17:08

"Milliók szórakozása? Igen. Mért adatok szerint." -> ebben az országban?! tényleg.. gondolom Ön is odatette az "x"-et.

"A munkahely teremtésre írt szöveged a legalja.com-ra való, akkora hülyeség. 1920-ban így volt, csak most tudod a sport egy iparág."
az lehet, de a csapat, meg a support-team már megvan, nem?! akkor honnan a pék-füléből lesz még(!) munkahely?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html