Három nagy jelentőségű sportesemény is zajlik majd Magyarországon júliusban, a FINA vizes világbajnokság, a Formula-1-es futam és a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Mindhárom biztonságos lebonyolítására felkészültek az ország biztonsági szervei - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az Inforádió szerint.

"Magyarország biztonságos ország, ebből fakadóan júliusban mindhárom eseménynek otthont adhatunk". A terrorelhárításban szorosan együttműködnek a nemzetközi szervezetekkel. "Mind a Terrorlehárítási Központ, mind a titkosszolgálat folyamatosan kommunikál a nemzetközi társzervezetekkel, ez az információáramlás megfelelő. A felkészülés alatt előbb havonta, majd hetente, jelenleg pedig már naponta készülnek kockázatelemzések" - mondta Csampa Zsolt,

Eszközbeszerzéseket is előre hoztak az események miatt, a rendőrság flottáját például öt folyami és öt tavi hajóval gyarapították.

A sportesemények biztosításának költségeit előre nem tudta megbecsülni a helyettes államtitkár. "Előbb végrehajtjuk a feladatot, utána könyvelünk" - mondta, de jelezte, a legnagyobb többletköltséget a túlszolgálat jelentheti majd.

A rendőrség részt vett a közlekedési tervek kidolgozásában is, illetve a sportrendezvények kezdetére mintegy 500 közterületi kamerát telepítenek majd a biztonság garantálása érdekében.