Kanyarójárvány - így állunk most

Nem alakulhat ki kanyarójárvány Magyarországon, és az esetleges behurcolt esetek sem fognak továbbterjedni - közölte a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1-en hétfőn.
Szepesi Anita, 2018. március 5. hétfő, 10:57
Fotó: Shutterstock

Szlávik János szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarországon nem terjedt el olyan oltásellenes hangulat, mint Olaszországban. Százszázalékos átoltottság azonban lehetetlen, mert mindig lesz olyan, akit egészségügyi okok miatt - immunhiány, daganatos betegség - nem lehet beoltatni - tette hozzá az MTI szemléje szerint.

Magyarországon a kanyaró ellen 15 hónapos korban oltanak, amelyet járványveszély esetén előrébb lehet hozni, de erre most nincs szükség - hangoztatta.

A kanyaró náthával, lázzal, torokfájással és az egész testen megjelenő kiütésekkel jár, a kiütések megjelenésével egyre kevésbé, viszont már a tünetmentes szakaszban is fertőz - mondta el a főorvos, hangsúlyozva, hogy a kanyaró komoly betegség, mert a bakteriális szövődmények halált is okozhatnak.

A jelenlegi járványban Romániában - ahol nincs olyan törvény, ami kötelezővé tenné a védőoltást - eddig negyvenen haltak meg.

(Olvasta már? Furcsaságok az elzálogosított kórházi berendezések körül)

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK