Karácsony se érti, mit akar a kormány

Értetlenkedve nyilatkozott Karácsony Gergely arról a kormányzati tervről amely az iparűzési adóból kötelezően a helyi közösségi közlekedést finanszíroztatná az önkormányzatokkal. Budapest főpolgármestere szerint ha kormány felrúgná a fővárossal kötött korábbi megállapodásokat, az dominóhatást indíthatna el.
Rácz Gergő, 2019. november 14. csütörtök, 09:21
Fotó: MTI Fotó / Mónus Márton

Sok minden tartozik az önkormányzatok hatáskörébe, de a boltok vasárnapi rövidített nyitvatartásának kérdése egészen biztosan nem. Erről Karácsony Gergely főpolgármester beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A főpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a fővárosi közgyűlés az alakuló ülésén döntött a fővárosi érdekegyeztető tanács létrehozásáról. Karácsony a maga részéről jobban szeretné, ha a munkavállalóknak vasárnap nem kellene dolgozniuk, vagy ha igen, akkor bérpótlék ellenében. Ennek eldöntését Karácsony Gergely nem bízná a piacra, mert ott, mint fogalmazott, a tőke diktál. Ehelyett ennek a kérdésnek az eldöntését háromoldalú rendszerre bízná, ezt hozták létre a fővárosban.

Azt a Tuzson Bence által beterjesztett javaslatot, amely az iparűzési adóból kötelezően a helyi közösségi közlekedést finanszíroztatná az önkormányzatokkal, Karácsony Gergely a következőképpen kommentálta: "nem tudom mire vélni, hogy ez mi a túró".

Mint elmondta: a javaslat értelmében a törvényben átírnak egy szót, a "különösen" helyett "elsősorban" lesz benne. Ez a javaslat csak akkor értelmezhető, ha egy forgatókönyvbe illeszkedik - tette hozzá a főpolgármester. Ám azt is elmondta: ahogy ezt a módosítót beterjesztették, az ellentétes azzal az Orbán-Tarlós megállapodással, amelyről Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy szent és sérthetetlen.

Kérdés, hogy ha az állam a közösségi közlekedésből kivonul, akkor ki fog-e vonulni az oktatásból és az egészségügyből is. Karácsony Gergely elmondta, hogy a javaslatot a sajtóból ismerte meg, és ezt a javaslatot vissza kell vonni.

A főpolgármester úgy látja: a kormány szerinte inkább békét akar Budapesten mint háborút, ő pedig a maga részéről biztosan békét akar. Ám - tette hozzá Karácsony - ha a kormány felrúgja az Orbán-Tarlós megállapodást, az dominóhatást indíthat el.

Ami a főváros kukaholdingból történő esetleges kilépését illeti, a főpolgármester elmondta az Egyenes beszédben: a kukaholding működésén pénzt és időt veszít a főváros, most például hétmilliárd forintja van a fővárosnak a kukaholdingban.

Karácsony Gergely hozzátette: a szemétszállítás problémáinak megoldása is része az Orbán-Tarlós megállapodásnak. A maga részéről Karácsony - elődjéhez, Tarlós Istvánhoz hasonlóan - minél nagyobb autonómiát szeretne, de hozzátette: a kormány nélkül nem tud kilépni Budapest ebből a rossz rendszerből. Ha Budapesten múlt volna, már rég kilépett volna a kukaholdingból - hangsúlyozta Karácsony Gergely.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2019.11.14 22:55

@matura:
Nem kell aggódnod, Karácsony pont azért nem érti, mert ő is azt olvasta ki, mint te.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.11.14 13:42

legropsszabb válasz, hogy nem érti- próbálom elmagyarázni, o1g próbálja ellehetetleníteni, egy kanál vízbe belefojtani, azt kéne csinálni, amit o1g, minden fontos témára szerezni saját pár megbízható külön bejáratu szakértő teamet, akik választ adnak az ilyen érthetetlen kérdésre, akár jó, akár rossz a válaszuk, jobb mint semmi (gyurcsány módszer,majd ő maga), sose hagyja el a száját, hogy valamit nem ért. Itt például a teamnek feltenni a kérdést- mit akar ezzel a NER?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html