Az elmúlt év sokak számára életük legnehezebb időszaka volt. Nem lehetett felkészülni arra, hogy a koronavírus-járvány összetöri a hétköznapok biztonságát, emberek életét, egzisztenciáját sodorja veszélybe és hogy ilyen nehéz helyzetbe kerülhet Budapest is - mondta Karácsony Gergely az MTI szerint a pénteken közzétett videóüzenetében, amelyben köszönetet mondott a városi közszolgáltatásban dolgozóknak, a védekezésben részt vevő egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az önkénteseknek is.

A kormány inkább elvesz Budapesttől

Azonban a közös baj sem volt elég ahhoz, hogy a magyar politikusok képesek legyenek együttműködni - mondta a főpolgármester. A védekezés állami feladat, azonban sok önkormányzat is kivette a részét a feladatokban. Karácsony szerint a magyar kormány csak egyik kezével küzd a járvány ellen, "másik kezével az önkormányzatok, főleg az ellenzéki önkormányzatok ellen küzdött".

A járvány közvetlen gazdasági hatásait már 2020-ban is nagyon megsínylette Budapest. 2021-ben a járvány és a gazdasági visszaesés mellé pedig felsorakoznak a kormányzati megszorítások is. A sok tízmilliárd forintos kormányzati elvonás és a gazdasági visszaesés tükrében, az új év legfontosabb kihívása a közszolgáltatások további biztosítása lesz. Azon fognak dolgozni, hogy Budapestet megvédjék a járvány, a gazdasági válság és a kormányzati elvonások romboló hatásaitól - tette hozzá a főpolgármester.

A budapesti közösség összetartó

Budapestet nem lehet legyőzni. Sem szűklátókörű politikusok, sem a járvány nem kerekedhet felül Budapest összetartó közösségén - idézte Karácsony Gergelyt az MTI.

2021 az újrakezdés és az újratervezés éve lehet. Karácsony azt mondta: hiszi, hogy a vakcina segítségével Budapesten és az országban is legyőzhető a járvány. Hiszi, hogy az élet nem csak visszatér a normális kerékvágásba, "hanem mindent jobban fogunk csinálni". Az emberek jobban vigyáznak majd magukra, egymásra, a környezetre és a bolygóra.

A főpolgármester minden budapestinek és minden magyar polgárnak boldogabb egészségesebb és szerencsésebb új évet kívánt.