Annak kapcsán, hogy Orbán Viktor kormányfő pénteken felvetette, hogy Budapestre szigorúbb szabályokat hozhatnak, a főpolgármester azt mondta: lehet, hogy a miniszterelnök elfogadta végre a magától értetődőt: Budapest a járvány szempontjából is különleges hely; a másik lehetőség, hogy tervez valamit, amit én nem tudhatok, hiszen a kormány szándékairól én is a rádióból értesülök.

Nem fecsérlek energiát politikai játszadozásokra, van más bajunk is: védekezünk a járvány ellen és nyakunkon a gazdasági összeomlás - fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester a hvg360-nak.

A fővárosi önkormányzat idén legalább 80 milliárdot bukik a válság miatt, csak a tömegközlekedés napi több százmillió veszteséget termel, ezért mintegy 60 milliárd forintra nem lehet kötelezettséget vállalni - azaz ennyivel kell visszavágni a kiadásokat.

A tervek szerint a 3-as metró felújítása és az ahhoz kapcsolódó villamosfejlesztés folytatódik, megvalósul a pesti fonódó, jelentős kerékpáros-fejlesztésekre is lehetőséget ad a járványhelyzet. Az összes többi beruházás most lefékeződik, a Lánchídnak sem tudnak úgy nekiállni, ahogyan azt tervezték - derül ki a főpolgármester szavaiból.

A Városligetbe a főváros már nem tud változtatási tilalmat elrendelni, de erre nincs is szükség. Hamarosan elfogadjuk a Városliget új építési szabályzatát, ami után nem lehet új épületet építeni - mondta Karácsony.

A Gödről hozott kormányrendelet (amelybe az első különleges gazdasági övezet a gödi Samsung-gyár területe lett - a szerk.) nemcsak egyes önkormányzatok, hanem az önkormányzatiság ellen elkövetett újabb merénylet, lehetőséget teremt a megyei jogú városok ellehetetlenítésére - mondta Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint ha a jövőben egy megyei jogú várost különleges övezetté nyilvánítja a kormány, akkor a városlakóknak járó adóbevételek fölött az általuk megválasztott ellenzéki városvezetés helyett az általuk soha meg nem választott fideszes megyei vezetés dönthet. Ez botrány, ez elfogadhatatlan, ez ellen minden létező eszközzel fel kell lépnünk - tette hozzá az ellenzéki politikus.