Kásler: 96 milliárdot költenek az alapellátásban részt vevők béremelésére

Idén 96,1 milliárd forintot fordít a kormány az alapellátásban dolgozó több mint 18 ezer orvos és szakdolgozó bérének emelésére - közölte az MTI szerint Kásler Miklósaz emberi erőforrások minisztere a Facebook-oldalán.
Domokos Erika, 2021. január 27. szerda, 22:21
Fotó: Getty Images

Ezzel az érintettek jövedelme a szakellátásban résztvevőkével azonos szintre emelkedik - mondta Kásler Miklós.

A kormány által támogatott, a praxisközösségek létrehozásáról és fejlesztéséről szóló előterjesztés részletszabályai értelmében a háziorvosok és fogorvosok jövedelme igazodni fog a "történelmi orvosbéremelés" során elfogadott szakorvosi bértáblához. Egyben a kormány ösztönözni kívánja a háziorvosokat és fogorvosokat a praxisközösbe történő belépésre a magas színvonalú ellátás biztosítása érdekében - mondta a miniszter.

A háziorvosok és fogorvosok béremelését Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a múlt héten, arról i beszélt, hogy feltétele is van az emelésnek: a praxisközösséget vállaló házi- és fogorvosok kapják meg a teljes, orvosi bértábla szerinti béremelést. Azok az orvos, aki lazább csoportos együttműködésben vesz részt, a jelenlegi 428 ezer forintos háziorvosbér és az orvosi bértábla szerinti bér közötti különbség 80 százalékát, míg aki semmilyen közösségben nem vesz részt, a különbség 30 százalékát kapja meg béremelésként. (Hogy pontosan ez mit jelent az háziorvosok számára, főleg a falusi, praxisközösségben nem résztvevőkre nézve, egyelőre nem tiszta, mint ahogy az sem, hogy ezekbe a praxisközösségekbe hogyan csatlakoznának a fogorvosok - a szerk.)

 

HOZZÁSZÓLÁSOK