Gázfűtés: életveszélyes kontárokra figyelmeztetnek

A karbantartás hiánya és a rossz kémények felelősek a szén-monoxid-mérgezésekért. Sajnos, egyre gyakoribb, hogy a készülékek tulajdonosai ugyan hívnak szerelőt a berendezések átvizsgálására és kitakarítására, de hiába a 20-30 ezer forintos szervízdíj, hanyagul, kontárok által elvégzett javítások miatt kerülnek veszélybe sokan.
Szabó Dániel, 2019. november 10. vasárnap, 16:31
Fotó: Getty Images

Sokszor hiába mondja a kéményseprő, vagy a gázszerelő, hogy egy készülék, kémény életveszélyes, a tulajdonosok fittyet hánynak a cserére, inkább a régi állapotokat tartják fenn, és "tákolgatják" - házilag is - a gázkazánokat, kezdi cikkét a fűtésszezon eleji veszélyekről a VGF Szaklap, amely szerint idén már 1600 életveszélyes kéményt találtak a katasztrófavédelem munkatársai, a kéményseprők.

Bár az nehezen kivédhető, hogy sok tulajdonos egyáltalán nem akar foglalkozni gázkészüléke állapotával, van egy újkeletű probléma, ami hasonlóan életveszélyes helyzeteket teremthet, de könnyebben kivédhető: egyre több a feketéző, kókler, aki kihasználja, hogy az ügyfelek nem járatosak a berendezések működésében. Ők úgy tesznek, mintha elvégezték volna a karbantartást, 20-30 ezer forintos munkadíjat számítanak fel, de valódi tisztítást, javítást nem eszközölnek.

A VGF szerint egy szerelő a kazán állapotát már olyan tényezőkből megtudja mondani, minthogy milyen az égőrózsa állapota, például ha alatta égési nyomok láthatók, az árulkodó, hogy probléma van a készülékkel. De ilyen lehet a hőcserélő vagy a szivattyú motorjának a hangja. Sokszor viszont kívülről láthatatlan a probléma: ha a készülékek belseje ledugult, mert nem volt szűrő, iszapleválasztó a rendszerben, akkor azt csak a szétszedés után állapíthatja meg a szerelő.

Máskor a tulajdonosok maguk idézik elő a bajt: a légbevezető nyílásokat sokszor eltömítik a szakemberek szerint. A kémények esetében pedig az lehet a probléma, hogy az őrláng nélküli készülékek esetén "leülhet a kémény".

A gázkazán tisztítása nem azt jelenti, hogy végigporszívózzuk, letisztítjuk a készülékházat. A kazánt szét kell szedni, az égőt ki kell mosni, a protokollnak megfelelően alaposan át kell vizsgálni, és az alkatrészeket meg kell tisztítani. A legtöbb esetben műszeres ellenőrzésre is szükség lehet - figyelmeztet a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.11.11 13:24

@ilsi:
Van egy kis logikai hiba benne szerintem.
A kazáncsere oka rendszerint azért történik, mert a régi kazán rossz állapotban van. Most meg már csak kondenzációsat kapsz.
Ha meg kondenzációs, akkor a kéményt sajnos bélelni kell.
Amit Te írtál az csak arra igaz, hogy költséghatékonyabbnak látszik a régi kazánt életben tartani, amíg lehet.
Ámbár!!!
Saját tapasztalatom, hogy a régi kazánom hatásfoka lényegesen rosszabb, mint az új kondenzációs. Azaz az általad írt, vagy idézett 5-10% legfeljebb két korszerű kondenzációs és nem kondenzációs kazánra lehet(ne) igaz.
Nálam a különbség számlákkal igazolva 30% felett van!
A régi kazán Fég C24, az új Bosch.
Felújítás előtt állok, de a kazáncsere nem tudta megvárni, ezért nincs kiépítve a kondenz elvezetése, most egy 60 literes hordóba csöpög, amit ürítek.
A szakirodalom szerint 1 m3 gáz elégetésekor kb 1 liter kondenzvíz keletkezik. Nos nálam ez inkább 1,2-1,3 literre jön ki. A fűtésrendszeremben a víz a múlt tél leghidegebb napjaiban sem volt, 45 foknál magasabb.
A kondenzként visszamaradó vízből lehet következtetni a megtakarítás minimumára. Ennyi víz elpárologtatásához szükséges hőmennyiséget biztosan megtakarít az új kazán.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2019.11.11 11:25

A kéményből a tetőn itt-ott kimosta a habarcsot az eső.
A kéményseprő: visszabontani a kéményt, újra falazni, 200 eFt.
(Fölmásztam a tetőre, fugáztam pár fándli habarccsal; lent a kormot kikapartam, huzatot ellenőriztem).
Kéményseprő: Béleltetni!
Gyűjtőkémény esetében (sok rákötés) szakember kell!
Családi háznál, egy kazánnál (millió kémény az országban) a bélelés nem szükséges, mert a belső lemorzsolódás nem akkora. Vidéken nem is próbálkoznak ilyen zsarolással.
Szerelő: cirkó-szervíz 15 eFt.
(Lekaptam a burkolatot, ecsettel, porszívóval kitisztítottam,
légtelenítettem, lángot beállítottam).
Nem nagy vaszisztdasz! Minden férfi, bátor nő képes rá!

KONDENZÁCIÓS KAZÁN: MEGGONDOLANDÓ!

A visszahűtéses gázkazán a füstgázok lehűtésével 45*C-ra még 5 - 10% hőt nyerhet vissza, amely különben elveszne a kéményen át.

Ám számos hátránya van:
* Drága (kétszeres ár!)
* Különleges kéményt igényel.
* Csapadékelvezető kell.
* A hőnyereség nem szavatolt, többletfogyasztás is fölléphet.
* A hőnyereség esetleg elvész, mert a keringtető szivattyú többet fogyaszt.
* Gyakoribb az üzemzavar, rövidebb az élettartam.
* A készülék védelme végett védőkeringtetésre van szükség, akkor is, ha nincs láng.

Aki tehát ilyen kazánba akar befektetni, alaposan tisztázza a fenti kockázatokat.
Egyébként egy jó hatásfokú normál-kazán is megteszi, ha optimálisan beállítjuk és visszafogjuk a hőveszteségeket.
Azt a 10%-ot figyelmes fűtésmegtakarítással, a család fegyelmezésével is visszanyerhetjük.

(Szelíd Energia Füzetek 4, FŰTÉS, 2004)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi1953, 2019.11.11 09:18

Gázszerelő vagy gázkészülék szerelő. Mert nem mindegy. Hívtam "szerelőt" de ö nem ért az elektronikához így panelcserét javasolt ami ugyanannyi mint egy új készülék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyomasek bobo, 2019.11.11 07:30

@Archer58:

"Hívni kell az Ország Gázszerelőjét. Ez a megoldás. Mindenre."

az azonnal ellopná...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.11.11 05:40

Hívni kell az Ország Gázszerelőjét. Ez a megoldás. Mindenre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html