Kedvező kilátások a világ vezető gazdaságai előtt - Moody's

Kifejezetten jók a világ legnagyobb gazdasági erőcentrumainak idei és jövő évi növekedési kilátásai, bár a geopolitikai kockázatok különösen Kelet-Ázsiában és a Közel-Keleten jelentősen megterhelhetik a térségi hitelpiaci kondíciókat - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban ismertetett globális előrejelzésében.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 30. szerda, 14:18
Fotó: Reuters

A nemzetközi hitelminősítő várakozása szerint a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport bruttó hazai terméke (GDP) 2017-ben és 2018-ban is átlagosan 3 százalékkal bővül a tavaly mért 2,6 százalék után - írja az MTI.

A Moody's értékelése szerint jelenleg szinkronizált globális növekedési folyamat zajlik, és ez kitart jövőre is.

Ráadásul egyes euróövezeti és feltörekvő gazdaságokban egyaránt jelentős kapacitástöbbletek mutatkoznak, és ebben a környezetben a magasan fejlett ipari gazdaságok 2 százalék körüli, illetve a globális feltörekvő térség 5 százalékot meghaladó jelenlegi átlagos növekedési üteme nem csupán fenntartható rövid távon, de potenciálisan még gyorsulhat is - áll a hitelminősítő előrejelzésében.

A Távol-Kelet kitart, Amerika tüsszög?

A Moody's mindezek alapján javította a kínai gazdaságra adott prognózisát: a cég az idén 6,8 százalékos, jövőre 6,4 százalékos GDP-bővülést vár Kínában az eddigi előrejelzésében valószínűsített 6,6, illetve 6,3 százalékos növekedés helyett.

Ugyancsak javította a hitelminősítő a japán gazdaságra szóló becsléseit a kedvező legutóbbi aktivitási adatokra és az előremutató felmérésekre hivatkozva. A Moody's elemzői az idén az általuk eddig várt 1,1 százalék helyett 1,5 százalékos, jövőre 0,8 százalék helyett 1,1 százalékos reálnövekedéssel számolnak Japánban, hangsúlyozva, hogy mindkét prognózis meghaladja a japán gazdaság hosszú távú növekedési potenciálját.

A cég ugyanakkor valamelyest rontotta az amerikai gazdaságra adott előrejelzéseit, egyrészt a vártnál gyengébb idei első félévi teljesítmény miatt, másrészt azért, mert jövőre az általa korábban feltételezettnél most már kisebb mértékű költségvetési ösztönzésre számít. A Moody's ennek alapján 2017 egészében 2,2 százalékos, 2018-ban 2,3 százalékos növekedést valószínűsít az Egyesült Államokban az eddigi prognózisában szereplő 2,4, illetve 2,5 százalék helyett.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ezek a növekedési ütemek is meghaladnák az általa becsült hosszú távú amerikai növekedési potenciált.

Mi várhat Európára?

A Moody's globális elemzése kiemeli, hogy az euróövezetben 16 évi csúcson jár a fogyasztói bizalmi index, és ez várhatóan lendületet ad a fogyasztás vezérelte növekedésnek.

A cég az idén 2,1 százalékos, jövőre 1,9 százalékos átlagos növekedést vár a valutaunióban a tavaly mért 1,7 százalék után.

A Moody's a legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban 2017-re 2,2 százalékos, 2018-ra 2 százalékos GDP-bővülésre számít.

A hitelminősítő előrejelzése a francia gazdaságban mindkét évre 1,6 százalékos növekedést valószínűsít. Ez is javított becslés: a cég eddig 1,3, illetve 1,4 százalékos növekedést várt Franciaországban az idén és jövőre. A Moody's szerint a francia növekedésnek elsősorban a nettó export, illetve a beruházások élénkülése ad lendületet.

Összesítésében a Moody's arra a következtetésre jut, hogy a kockázatok mérlege globálisan és a nagy ázsiai gazdasági erőcentrumokban egyaránt kedvezőbb irányba billent az év eleje óta, de továbbra is aggodalomra adnak okot a Koreai-félsziget, a Dél-Kínai-tenger, illetve a Közel-Kelet eseményeinek kockázatai.

Az e térségekben esetleg bekövetkező bármiféle jelentősebb eszkaláció igen kedvezőtlen következményekkel járhat a hitelpiaci kondíciókra, és így a növekedési kilátásokra - áll az elemzésben.

A Moody's emellett a globális kihatású eseménykockázatok közé sorolja azt a lehetőséget, hogy az Egyesült Államok kereskedelmi politikájában protekcionista fordulat történik, illetve azt, hogy hirtelen módosulnak a fejlett ipari gazdaságok monetáris szigorítási kilátásait megítélő piaci várakozások.

HOZZÁSZÓLÁSOK