Kékszalag: figyelmeztetés jött!

A várható viharos szél miatt a szervezők azt kérik, hogy csak felkészült legénységgel és megfelelő állapotban lévő hajóval induljanak el a versenyzők.
Napi.hu, 2016. július 13. szerda, 13:14
Fotó: Napi.hu

Csütörtökön reggel 9-kor rajtol el Balatonfüreden a 48. Kékszalag, amely Európa legrégebbi tókerülő versenye. A verseny ideje alatt - a időjárás-előrejelzések szerint - erős hidegfront hatására erős, viharos szél várható, ezért a szervezők figyelmeztetik az indulókat.

"Minden kormányos (felelős személy) átgondolt döntése és felelőssége kell, hogy legyen annak megítélése, hogy az adott (várható) időjárási körülmények között a hajó személyzete és felkészültsége illetve a hajó műszaki  állapota megfelelő-e a 48. Kékszalag Erste World Nagydíjon való részvételre" - közölték a szervezők.

Mikor lehet rajthalasztás és félbeszakítás?

A figyelmeztetésükből kiderül az is, ha az időjárási körülmények miatt a versenyzők illetve a hajók biztonsága komoly veszélybe kerül, akkor az előzetesen megszabott menetrend (versenykiírás, versenyutasítás) szerint járnak el. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy az időjárás miatt vagy más okból a rendezők elhalaszthatják a rajtot.

Fontos továbbá, hogy a rendezők vihar esetén nem szakítják félbe a versenyt, azt csak kizárólag a Vízirendészet utasítására teszik meg. "Minden hajó felelős személye egyénileg viseli a verseny feladásának vagy folytatásának felelősségét" - áll a közleményben.

Tanácsok a szervezőktől

A Kékszalag szervezői egyébként tíz pontban tanácsot adnak a mezőny tagjainak. Ezek a következők:

  • Tájékozódjanak a várható időjárásról és szélerőről!
  • Működjenek a hajódon a fények!
  • Ellenőrizni kell: a motort, az akkumulátort, a horgonyt, a vontatókötelet és a vontatási pontokat!
  • Legyen elég mentőmellény a hajón!
  • Megfelelő ruházat kell a hideg időjárásra ugyanúgy, mint a kánikulára!
  • Vigyenek elegendő élelmiszert, ivóvizet!
  • Kerüljék más hajók veszélyes közelségét!
  • GPS-hez szükség lehet pótakkumulátorra, azért, hogy mindig tisztában lehessenek a versenyzők a pozíciójukkal!
  • Működő telefon, pótakkumulátor, hajózási rádió legyen a fedélzeten!
  • Érdemes előre letölteni a mobiltelefonra a Balatonhelp ingyenes, segélykérő alkalmazást, így egy gombnyomás csak a riasztás.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2016.07.13 13:40

Hiába a figyelmeztetés, a magyar virtus már csak olyan, hogy jó néhányan fel fognak borulni. Reméljük, haláleset nem lesz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html