Laura Boldrini úgy fogalmazott, ez az első alkalom, hogy az EU-ban sikerült érvényt szerezni a menekültkérdés terheinek elosztásának. Az Európai Unió belügyminiszterei kedden minősített többséggel - Finnország tartózkodása mellett, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata ellenére - megszavazták további 120 ezer menekült elosztását a tagállamok között.

A római alsóház elnöke, aki korábban az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) dél-európai szóvivője volt, hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az Európai Bizottság "kézbe vette" az ügyet.

Boldrini szerint egyes tagállamok vonakodnak, de "természetes, hogy nagy változásokkal szemben ellenkezés is tapasztalható". Hozzátette: a kételyeket megfogalmazó és bezárkózást mutató országok "szűk kisebbséget" alkotnak.

"Úgy vélem, nem lehet egy családhoz tartozni anélkül, hogy mindenki kivenné belőle a maga részét" - fogalmazott. Laura Boldrini kijelentette: "Nehezen tudok valami közöset találni közöttünk és a magyar politika között, a falat építő és a Földközi-tengeren életet mentő között."