Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén az első fél évben csaknem 10 százalékkal, 4630 milliárd forintra nőtt a hazai készpénzállomány, amely GDP-arányosan így a második legnagyobb az Európai Unióban a görög gazdaság mögött. A kormány régen tervezi a kint levő pénzmennyiség csökkentését, amelyre már több javaslatot is megfogalmaztak.

A Pénzügyminisztérium az egyik lehetséges megoldást a nyugdíjfolyósítások bankszámlákra utalásában látja, külön programot indított a célra. Egyelőre erről csak elméleti szinten nyilatkoztak, de szakértők felvették már azt, hogy az újonnan nyugdíjba vonulók esetében be kellene vezetni. Az érintettek a belépéskor nyilatkozzanak arról, ha kifejezetten készpénzben szeretnék kapni a juttatást. Gulyás Gergely a Napi.hu kérdésére azt mondta, "egyelőre nem tervez a kormány ilyen módosítást".

Ezzel szemben a kormány olyan befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését, amelyek vonzók lehetnek a lakosságnak, szemben a készpénz tartásával. Konkrét lépést egyelőre nem terveznek.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.