"Alaptantervet" kapnak a magyar halak

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.
Tóth László Levente, 2020. szeptember 24. csütörtök, 13:49
Fotó: Getty Images

A hazai halgazdálkodás és akvakultúra - más néven vízművelés - egyik legfontosabb szakmai fórumán az innováció került középpontba. Szentpéteri Sándor az eseményen ismertette, hogy Magyarországon folyamatban van a 2021-27-es időszakra vonatkozó, felülvizsgált Nemzeti Akvakultúra Stratégiai Terv és a Magyar Akvakultúra-fejlesztési Operatív Program előkészítése.

A helyettes államtitkár leszögezte: a környezetbarát megoldások, a klímasemlegesség, a biodiverzitás megőrzése és az ökoszisztéma-szolgáltatások az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fognak kapni, azonban ezek nem mehetnek a versenyképesség rovására. A programozás során ezért a környezeti, gazdasági és szociális fenntarthatóságnak együtt kell járnia a versenyképesség fejlesztésével. Ennek értelmében a fejlesztési célú beruházások megvalósítása és az innováció továbbra is fontos szerepet fog játszani hazánk akvakultúra-fejlesztési stratégiájában, emellett az agrártárcánál arra törekszenek, hogy a támogatott innovációs projektek még gyakorlatorientáltabbak legyenek.

Mint Szentpéteri Sándor fogalmazott, szintén fontos a nemzeti stratégiai tervezés kereteit meghatározó, fenntartható akvakultúráról szóló, európai bizottsági iránymutatás, melynek felülvizsgálata jelenleg zajlik, de várhatóan az év végéig véglegesítik és elfogadják. Magyarország szempontjából meghatározó még az Európai Zöld Megállapodás és az ennek részét képező "Termőföldtől az asztalig" stratégia, valamint a Biodiverzitás Stratégia, hiszen ezekre az alapdokumentumokra építjük az itthoni stratégiát és programot egyaránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.24 16:35

Tele kell pakolni a nemzetközi áramlatban is résztvevő folyóinkat plakátokkal, amelyeken tudatjuk a migráns halakkal, hogy ha
Magyarországra jössz, be kell tartanod a törvényeinket!
Amelyik hal nem tartja be, a lovas búvárrendőrség azonnal bográcspartyra viszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html