Hiába biztosít az állam szinte teljeskörű térítésmentes fogászati ellátást gyerekeknek, a Council of European Dentist legutolsó adatai szerint Európában mégis a magyar 12 évesek fogazata a legrosszabb. Ebben az életkorban már csak alig nyolcaduknak van ép fogsora, az átlagos magyar hatodikosnak háromnál több foga hiányzik, lyukas vagy tömött - írta a napilap.

Az európai szakmai szervezetnél részletesebb elemzést készített a magyarok szájüregi egészségi állapotáról Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Adatai szerint a helyzet később, a felnőtt korra csak tovább romlik. Míg ugyanis az európai országok nagy többségében a gyerekek szuvas fogait időben kezelik, betömik, addig nálunk későn jutnak el fogorvoshoz, amikor gyakran már csak a húzás marad. Így a magyar 19 éveseknek már több mint öt foga hiányzik, a negyvenöt éveseknek már csaknem dupla ennyi.

A felnőtteknek emellett további négy foguk szuvasodik, és kettő biztosan tömött. Az idős korra a szuvas és tömött fogak száma egy-kettőre apad, az eltávolítottaké meg húszra emelkedik. 65 éves korra a lakosság 30 százaléka már fogatlan.

Ez az adatsor azért is drámai, mert a rothadó fogak egyebek mellett szájüregi-, emésztőszervi daganatokat, keringési megbetegedéseket okoznak - állapította meg Nagy Ákos, az Országos Alapellátási Szövetség alelnöke, keszthelyi fogorvos. Véleménye szerint legalább alsó tagozatban, de még inkább az általános iskola befejezéséig az államnak, az iskolafenntartónak akár térítésmentesen is biztosítani kellene a fogkefét, fogkrémet. Nem kerülhető meg a fogászati ellátórendszer kritikus alulfinanszírozottsága sem: azt a kormány a múlt év végi egyszeri 3 millió forinttal, illetve a márciustól járó havi 130 ezer forint rezsitámogatással emelt, így lett mostanra a havi átlag körülbelül 900 ezer forint. Ugyanakkor a MOK fogorvosi tagozatának friss számításai szerint ez még mindig nem elég, ennek a duplájára lenne szükség.

Fotó forrása: Shutterstock