Nem szavaz ma a parlament a 2013-as költségvetés utolsó módosítóiról, így a jövő heti végszavazás is csúszik - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a régen várt döntést. (A végszavazás csúszásával viszont újra meg lehet nyitni a nemzetközi szervezetekkel vitára okot adott pontokat is. A szerk.)

Varga Mihály, a hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a kérést újságíróknak azzal indokolta, hogy ha folytatódnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, és a megállapodás miatt módosítani kell a 2013-as büdzsét, erre meglegyen a lehetőség. Varga - miután részt vett a Fidesz parlamenti frakciójának ülésén - arról is beszámolt, hogy a kormány csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem érintik közvetlenül az embereket, és illeszkednek az elmúlt két év gazdaságpolitikai gyakorlatához. Vagyis a kormánynak a nyugdíj- és jövedelemcsökkentés helyett, "amelyek mind a tárgyalásokon szóban, mind az írásos anyagban előfordultak", másfajta javaslatai lesznek - tette hozzá konkrétumok említése nélkül. Megerősítette, hogy a kormány kedden vagy szerdán elküldi válaszát a Valutaalapnak.

Rogán hozzátette: ha a tárgyalások szeptember végén, október elején folytatódnak, akkor továbbra is nyitva hagyják a költségvetést, ha azonban a tárgyalások csak az év vége felé folytatódnak, a Fidesz-frakció inkább a büdzsé megszavazásának a híve. De ha a kormány később az IMF-megállapodás miatt ezt javasolja, készek a költségvetés módosítására - jelezte.

Amint arról korábban beszámoltunk, a kormány lényegében külföldről kapott segítséget, hiszen a Federal Reserve QE3 programjának köszönhetően elképzelhető, hogy Magyarország akár IMF-megállapodás nélkül is olcsó devizaforráshoz juthat.

Két táborra szakadt a kormány?

Budapesti döntéshozói körökben "két tábor" alakulhatott ki abban a kérdésben, hogy mennyire fontos a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - erre a következtetésre jutott magyarországi látogatásán a Morgan Stanley stábja az MTI-Eco beszámolója szerint. Az elemzők közölték: széleskörű konszenzust tapasztaltak Budapesten arról, hogy pusztán finanszírozási szempontból nincs szükség IMF-megállapodásra, mivel a kormány készpénztartalékai bőségesek.

A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor valószínűleg van egy frakció a kormányon belül - Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter közvetlen környezetében -, amelynek tagjai úgy gondolják, hogy az IMF-megállapodás megkötése jó döntés lenne bármilyen forgatókönyv megvalósulása esetén, a Fideszen belül mások azonban "jóval kevésbé lelkesednek" az IMF/EU-ellenőrzés iránt, hacsak ez nem válik elengedhetetlenül szükségessé.A cég londoni elemzői szerint lehet vitatni a két tábor méretét, a legutóbbi kommentárok azonban arra vallanak, hogy ez utóbbi csoport lehet erősebb helyzetben. Más szóval ez annak az álláspontnak az érvényesülését jelenti, hogy az IMF-megállapodás elérése kívánatos lenne, "de nem bármilyen áron" - áll a Morgan Stanley londoni közgazdászai által budapesti tárgyalásaikról összeállított elemzésben.

A ház szakértőinek véleménye szerint mindebből az következik, hogy külső piaci nyomás - például 300 forint/euró fölé gyengülő forintárfolyam - hiányában jó eséllyel nő az IMF-megállapodás bizonyos idejű további késedelmének valószínűsége.

Az viszont "nagyon valószínűtlen", hogy a magyar fél feláll a tárgyalóasztaltól. Ha azonban a piaci kondíciók jók, abban az esetben a cég szerint magasabb a kockázata annak, hogy a tárgyalások tényleges előrelépés nélkül meghatározatlan ideig elhúzódhatnak.

Pasquale Diana, a Morgan Stanley szakértője pontatlannak nevezte a két héttel ezelőtt kiszivárgott/kiszivárogtatott "IMF-halállistát" - idézte az elemző szavait a Portfolio.hu. Budapesti látogatásukon azt tapasztalták, hogy a kormány és a nemzetközi szervezetek között a következő pontokon lehetnek nézeteltérések:

  • a 2013-as költségvetés bevételi oldala
  • az idei és jövő évi növekedési előrejelzések
  • munkahelyvédelmi akcióterv fedezete

A szakember ezek alapján úgy véli, hogy jövőre az eredetileg tervezett közel kétszerese lehet a költségvetés GDP-arányos hiánya (újabb intézkedések nélkül). Ha ezzel az optimista növekedési feltételezéssel marad a költségvetés tervezete és a kormány nem talál alternatív finanszírozási forrásokat a munkahelyvédelmi akcióterv mögé, akkor könnyen 4 százalék körül lehet a deficit - figyelmeztet. A nemzetközi szervezetek feltehetően nem tudják elfogadni a jegybank megadóztatását és ha erről nem tudnak megegyezni a felek, akkor szakadhat a tárgyalások.

Az elemző arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a kormány ebben a formában fogadja el a 2013-as költségvetést és közben nem helyez kilátásba egy újabb intézkedéscsomagot, akkor az egyértelműen negatív üzenet lenne az IMF-tárgyalások szempontjából. Azt mutatná ugyanis, hogy a kormánynak nem áll szándékában magáévá tenni az EU-IMF elvárásait - tette hozzá a közgazdász.

Nagy a lyuk, nem is erről szólt volna a hétfő

A költségvetés jelenlegi formájában mintegy 400-600 milliárdos lyuk van a várható folyamatok és a tervezet között. A kormány javaslata nem számol például az idei recesszióval, ugyanakkor továbbra is kalkulál a MNB-re kivetett 100-120 milliárdos tranzakciós illetékkel. A munkahelyteremtő program 300 milliárdos tétele sem megalapozott - ez ügyben a Költségvetési Tanács kért be többször anyagokat a kormánytól, ám a válaszok közel sem voltak kielégítőek.

A hétfői szavazás során a költségvetés egészét nem befolyásoló tételekről szavaztak volna képviselők. Például arról, hogy a Kossuth tér felújításához kapcsolódó pénzeket más országgyűlési pénzekből is el lehet venni, vagy épp az állami gyámság alatt levő Esztergom kulturális intézményei miként kapják meg a rájuk eső pénzt. Ugyancsak döntés született volna arról, hogy az "Antall József Politika- és Társadalomtudományi Tudásközpont Alapítvány" biztosan megkapja a miniszterelnökségtől az 50 milliós támogatását.

Szintén nem érinti az Egészségbiztosítási alap integritását csak annak belső összetételét, hogy 4,5 milliárd forintot kapnak a patikák működési támogatásként, illetve 8,4 milliárdos többletkiadáshoz jut a háziorvosi a védőnő és a fogászati eljárás. Mivel ezeket a pénzeket az utolsó fillérig a szakorvosi büdzséből veszik el - nincs szó többlettámogatásról, csak a pénzek újrapántlikázásáról. A kedvezményezett ágazatok 14 százalékos béremelésére kell az átcsoportosítás - ám most erről sem szavaznak.

Szintén nullszaldós módosítás, hogy a miniszterelnökségi fejezet 200 milliós csökkentésével, megemelik ugyanennyivel a bérkeretet. Az országgyűlés arról is dönt, hogy a nemzeti konzultációra félretett 900 millió forintot bármilyen kommunikációs célra fölhasználja a kormány.