Kezdhetünk félni a makói gázmezőktől - rengeteg pénzt égethet el a kormány

Senkinek nem éri meg a makói gázvagyon kiaknázása, mert többször annyiba kerülne egy kút, mint az USA-ban? Sebaj, majd egy állami vállalat megoldja, hiszen semmi sem drága, ha az ellátásbiztonságról van szó. Kezdhetünk aggódni, mert mindez az energiahivatal elnökhelyettesének véleménye.
Napi.hu, 2015. szeptember 2. szerda, 13:51
Fotó: Napi.hu

Viszonylag régóta tudható, hogy - meglehetősen mélyen és elaprózva - hatalmas gázkészlet rejtőzik Magyarország alatt, amit csak rendkívül nagy költségek mellett lehet kitermelni - derül ki Nyikos Attila, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettesének szavaiból. A hirado.hu által közölt beszámoló szerint az 5-6 km mélységben - 1000 bar nyomás és 260 fokos hőség mellett - található készletek kitermelésének mára sem elvi, sem gyakorlati akadálya nincs, "csupán" a különösen magas költségek képviselnek visszatartó erőt.

A már termelő kutakhoz képest nagyságrenddel nagyobb költségekről van szó. Míg például egy nagyjából egy kilométer mély kút fúrása Amerikában 1,2-1,5 millió dollárba kerül (aktuális árfolyamon 330-410 millió forint), addig az 5-6 kilométeres makói kutak költsége a talaj adottságaitól függően elérné a 25-50 millió eurót, azaz a 7,5-15 milliárd forintot. Ezt az óriási különbséget Nyikos szerint valamelyest ellensúlyozná, hogy a makói kutak a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint 50-60 évig is termelnének, így vissza tudnák hozni az árukat. (A konkrét számításokra azért kíváncsiak lennénk - a szerk.)

Mindezzel az elnökhelyettes világosan alátámasztotta, hogy - amint arra az MTA is rámutatott korábban - miért nem érdemes reménykedni abban, hogy belátható időn belül meginduljon a kitermelés. (Nem véletlen, hogy korábban sorra szálltak ki a magyarországi palagáz-projektekből az olajmultik, sőt, a régóta kitartó a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. anyacége, a kanadai Falcon sem igen akar további pénzeket beleölni a hazai kutatásba, inkább partnereket igyekszik felhajtani.)

Ehhez képest furcsán hat az elnökhelyettes kijelentése, amely szerint "bármennyire is drága lehet a kitermelés, tényleg aranyat érhet a makói földgáz", illetve "ha ez a gázkincs lent marad a föld mélyén, mellé temethetjük a magyar energiafüggetlenséget is".

Az elnökhelyettes szerint megvan a megoldás: egy értelmezhető megtérüléssel egyáltalán nem kecsegtető, méregdrága, ám bizonytalan kimenetelű projektet ki más is finanszírozhatna, mint a magyar állam, aminek már bőven van tapasztalata az értelmetlen energetikai pénzszórásban - lásd még gáztározók államosítása, MET, stb. Nyikos így fogalmazott: "nem lehet pusztán gazdaságilag mérlegelni egy ilyen ügyet, az ország energiaellátása stratégiai kérdés" (...) a makói mező "kitermelésével teljesen megszabadulhatnánk az importtól". "Magyarország azonban kis piac, az itteni fúrásokban nem érdekeltek a nagy nyugati kőolajtársaságok, ezért a magyar állam részvételére lenne szükség ahhoz, hogy a makói mező kitermelhető legyen" - fejtette ki Nyikos Attila, aki szerint gazdaságilag nem lenne indokolt a teljes önellátás, de az ellátásbiztonság terén óriásit léphetnénk előre.

Nyikos Attila szerint a kormány már egy fontos lépést megtett, amikor a nem hagyományos szénhidrogénekre vonatkozóan 12 százalékról 2 százalékra csökkentette a bányajáradékot. (Amint arról beszámoltunk, a piaci szereplők vonatkozásában ennek pont nem volt semmi haszna, hiszen kitermelés híján ebből a forrásból soha egyetlen fillér sem érkezett a költségvetésbe.). A következő lépcsőfok egy állami vállalat alapítása lehetne, ami egy pilotprojekttel felmérhetné a kitermelés pontos jellemzőit, a mérnökök és közgazdászok így már valós számokkal, költségekkel és hozamokkal számolhatnának.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

paramparam, 2015.09.03 15:17

@lauda: A seggfejeknek nem tűnik fel, hogy azért feltételes mód, mert a beruházás is feltételes egyelőre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.09.03 14:11

@lauda: fütyi-mutyi ide figyelj !
Ha pénzről van szó ami megtörténhet az meg is történik narancséknál csak teljen a zsebük. Fenyegetnek ijesztgetnek hazudnak csalnak lopnak ígérgetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.09.03 09:34

Seggfejek nem tűnt fel , hogy feltételes módban van a megfogalmazás!!!
égethet el
a szarrágásról csak ennyit!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.09.03 09:33

@ptiszai:
"Tényleg nézz mér utána merre mennek a németek és a világ?!"
Öreg, szerintem neked kellene utánanézned, és kevesebb hülyeséget kellene irogatnod.

http://www.origo.hu/kornyezet/20130718-nemetorszag-szeneromu-nap-szel-atomenergia-nema-gyilkossa-valt-a-nemet-legszennyezes.html

"Magyarország hiába tervez csupán egy új szénerőművet, a közelében egymás után épülnek majd fel hasonló létesítmények: Ukrajna 14 szénerőművet szeretne, Románia nyolcat, Bosznia-Hercegovina szintén nyolcat, Horvátország egyet, Szerbia négyet, Lengyelország tizenhármat, a Cseh Köztársaság négyet, míg Németország tízet."

http://444.hu/2014/04/18/vagy-a-nemetek-teljesen-hulyek-vagy-nagyon-meg-fogjuk-szivni/

http://www.vox.com/2015/7/9/8922901/coal-renaissance-numbers
"There are 2,100 new coal plants being planned worldwide"

Nem örülök a szénerőműveknek, de a világ perpill erre (is) megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2015.09.03 09:24

@pastorius:

döntsük már el egyértelműen, hogy mire basszunk el rengeteg adófizetői pénzt..és lehetőleg a legnagyobb kártékonysággal, minél többet ártva, rombolva..
mert számomra, mivel tendenciózus, már úgy tűnik, mintha a polgárok szinte tudatos bosszantására létezne ez a kormány..
egy percig nem hagynak bennünket nyugodtan élni
naponta ötletelnek és cselekednek arról, hogyan lehet az embereket idegesíteni (lásd a legutóbbit: arcfelismerő rendszer, emailekben vájkálás nevetséges magyarázattal, de másik oldalról említhetném az uborkaszezonban elpukkantott a diákok nyarának megrövidítésének kósza ötlete, vagy legutóbb a fantasztikus napi éneklés kitalálása..hát mit mondjak, színvonalas oktatáspolitika)

hirdessék már ki azt a régi dédelgetett vágyukat, amit úgy hívnak, szükségállapot..és akkor már ennyit sem kell cicózni
az lenne számukra az aranykor, mert ezek lassan már önmagukkal sem tárgyalnak (azt is méltatlannak tartják, mert ők valahol, hozzánk képest egy másik dimenzióban élnek, kiválasztottak,nemhogy a világgal, vagy esetleg az itt élőkkel, a társadalommal
az övék az ország..legalább is ezt így hiszik, így is viselkednek, költik, mit költik, szórják a pénzünket és mi még ezt nemigen cáfoltuk meg..

de ha eccer majd igen, akkor az csúnya lesz :(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html