Kézen fogja a magyar kormányt az EU - ebben bízhatnak Orbánék

Nagyon kedvesen bánik Magyarországgal az EU: a brüsszeli tisztviselők segítenek a kormánynak az uniós pénzek lehívásához szükséges első lépések megtételében. Erre határozott ígéretet tettek.
Szabó Zsuzsanna, 2015. április 16. csütörtök, 15:37
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság regionális ügyekkel foglalkozó főigazgatósága tavaly májusi auditján tárt fel rendszerszintű hibákat az uniós a projektkiválasztások rendszerében, ezért az Európai Bizottság (EB) 2014. szeptember 22-én megszakította a magyar számlák kifizetését - válaszolta a Napi.hu kérdésére Jakub Adamowicz, a regionális ügyekért felelős biztos szóvivője. A megszakítás a felfüggesztést megelőző enyhébb intézkedés.

Az EB ekkor 451,2 millió eurónyi forrás kifizetését szakította meg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a hibák kijavításáig. Miután ez nem történt meg, 2015 áprilisában felfüggesztették a kifizetéseket. A szóvivő szerint az EB azt várja Magyarországtól, hogy tegye meg a szükséges korrekciós intézkedéseket, és biztosítsa a fair és átlátható projektkiválasztást.

Adamowicz szerint Brüsszel csak akkor indítja újra a kifizetések átutalását, ha mindez megtörténik. Ugyanakkor a forrásokat ebben az esetben is fel kell használni 2015 végéig.

A bizottság azt is hangsúlyozta, hogy szakértői szoros kapcsolatban vannak a magyar hatóságokkal, annak érdekében, hogy segítsék a szükséges intézkedések kidolgozását és végrehajtását.

Brüsszel szerint Magyarország az átlagosnál kissé alacsonyabb arányban használta fel a kohéziós alapokban rendelkezésére álló forrásokat. A magyar adat 77,2 százalék, míg az EU-s átlag a 80,1 százalék. A bizottság regionális és városi fejlesztésekért felelős főigazgatósága országspecifikus ajánlásokat készít Magyarországnak, hogy segítse a kormányt az uniós források lehető a leggyorsabb, leghatékonyabb felhasználásában 2015 végéig.

A kormány megfontolja

Az Európai Bizottság (EB) a gazdaságfejlesztési operatív program három programrészének 42 ezer projektjéből hatot kifogásolt, és 3-4 olyan megjegyzést tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik; a kormány megfontolja az EB javaslatait - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, egy kérdésre válaszolva sajtótájékoztatón.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán jelentette be, hogy a bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartoznak, a három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint.

Lázár János ugyanakkor kiemelte, hogy a felfüggesztett három programrész nettó értéke 150 milliárd forint, vagyis a 700 milliárd forintból ennyit függesztettek fel valójában, ennyinek a kifizetése még nem történt meg.

A miniszter elmondta: az EB 3-4 olyan megjegyzést is tett, ami a pályázatok elbírálására vonatkozik, de az akkor használt módszert már 2014-ben megváltoztatták, mert a kormány is úgy vélte, hogy a korábbi pályázati elbírálási rend nem alkalmas arra, hogy objektív, az ország érdekét is szolgáló pályázati döntések szülessenek. A kormány megfontolja a bizottsági véleményt, és kész levonni a tanulságokat, ugyanakkor pénzügyi veszteség nem fenyeget, mert ha pénzügyi korrekcióra kerül is sor, akkor ez még az idén jóváírható és a tartaléklistásoknak kiosztható vagy új pályázatot is le lehet bonyolítani.

Lázár János kiemelte, hogy a 8200 milliárdos, teljes "kasszán" belüli hibaarány 2 százalék alatti, ezzel Magyarország a közép-európai országok közül vezető helyen van a törvényesség és a szabályosság tekintetében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2015.04.19 18:18

@foldnyuzo: Ha az értelmesebb gazdákat meghallgatod, nem látják értelmét a földalapú támogatásnak, meglennének nélküle.

Válasz:::Nagyon régi népi közmondás !!!
Ha adnak fogadd el ,ha ütnek ,szaladj el !!!

Most adnak ,amikor nem adtak ,menekültek a TSZ-ekböl !!!
A felét sem tudták megkeresni a városban lakók jövedelmének !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.04.19 16:12

@megfigyelt: Ángyán doktort addig szerették, amíg azt hitték, hogy a szaktekintélyével hasznukra lesz. Aztán a prof kijelentette, hogy " nem ezt ígértük a népnek". Innentől lett mocskos, alávaló ellenség.
Jelenléte valószínűleg irritálta a lézeres szintű gazembereket.
A gumicsizmás meg eltanulta Kohn bácsitól a mondást, miszerint a 20 forint több a 19-nél, és a pénz mellett döntött. Ennyi történt, nem több.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.04.19 16:04

@Abbe: El kell ismerni,hogy az ORBÁN kormányban is volt értelmes földügyekben jártas professzor, aki ki merte fejteni a véleményét, amit demokráciában megvitatnak,DIKTATÚRÁBAN pedig megbüntetik mint tették ÁNGYÁN professzorral.

MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT.!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2015.04.19 15:21

@Abbe: Ó, ez tudható, pontosan ezért alattomos, aljas az Eu és az EP a hatalmának sunyi növelésével.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.04.19 15:13

@Abbe: Bocs, kimaradt...A társulási szerződés feltételeinek módosítása csak kollektív együttműködés esetén lehetséges, Elnézést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html