Ki nem találná, mennyit keres az átlag magyar

Idén január–májusban 3,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszámalakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.
Napi.hu, 2015. július 21. kedd, 09:03
Fotó: Napi.hu

idei első öt hónapban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 242.700 forint volt. Az átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (499.300 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145.700 forint).

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 193 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, összege átlagosan 9900, illetve 9400 forint volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 159.000 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 165.800 forintra becsülhető.

A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 255 ezer forint volt.

Az előző évhez képest a kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miatt a nettó és a bruttó keresetek egyaránt 3,5 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottak átlagkereseti adatait figyelmen kívül hagyva a nemzetgazdaságban 3,1, ezen belül a vállalkozásoknál 3,4, a költségvetés területén 2,5, a nonprofit szervezeteknél pedig 2,1 százalékkal nőttek a keresetek.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek - 0,2 százalékponttal - kevésbé emelkedtek, mint a keresetek. A munkajövedelem 3,5 százalékkal volt magasabb. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,8 százalék volt.

Mit mondanak  az elemzők?

Idén 4 százalék körüli átlagos bérnövekedés és a várhatóan 0,4 százalék közeli infláció hatására 3,5 százalékkal nőhetnek a reálbérek. A reálbérek növekedési üteme az év vége felé az infláció élénkülése miatt lassulhat - véli Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzője.

Jövőre újra 4 százalék lehet a bruttó bérnövekedés, ami az adóváltozások miatt 5,5 százalékos nettó bérnövekedést eredményezhet, így 3 százalékkal emelkedhet a nettó reálbér. Idén a devizahitelek elszámolása is növeli a háztartások elkölthető jövedelmét, ezzel 2015 egészében a háztartások fogyasztásának kissé 3százalék feletti növekedésére számít az elemző, ráadásul az elmúlt években elhalasztott fogyasztás miatt elképzelhetőnek tart ennél magasabb ütemű növekedés is.

A béremelkedés üteme megfelel a várakozásoknak, a növekedés elsősorban a garantált bérminimum és a minimálbér emelésével magyarázható - kommentált Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Mivel az infláció gyorsulni látszik, az év hátralévő részében az infláció mérsékelni fogja a reálbér-emelkedés ütemét.

A jelenlegi kilátások alapján arra számít a prognoszta, hogy az idén éves átlagban 3-4 százalékkal nőhetnek a bruttó keresetek, a reálbér-emelkedés mértéke pedig 2,5-3,5 százalékos lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pro libertate, 2015.07.21 19:07

@matyi2010:
"Vagyis az arány kb 30-40 (jobb) - kb 50 (közel azonos)- 10-20 rosszabbkb" - kiszámoltad, mi? :DDD
Figyelj kicsit, ha képes vagy: az átlag rosszabbul járt. Lásd lentebb. Ha magad elé képzeled a bérek megoszlását mutató piramist, láthatod, hogy az átlagbér a csúcshoz közelebbi harmadnál-negyednél van, következésképp az ez alatti nagy többség rosszabbul járt...

"A forint az mszp alatt túl erős volt" - :DD mert te megmondtad...
" eredménye hatalmas külgazdasági hiány ... " - nézd, én értem, hogy mindenáron mentegetni akarod az orbán-rezsim idióta "gazdaságpolitikáját", de ha tanulnál némi gazdaságtant, nem írnál ilyen marhaságokat...

"a fidesznek felróható hiba kb 10 forint,nagyjából 3%" - mert a többi kinek róható fel? Kinek kellene irányítania a magyar gazdaságot 5 éve? :DDD

"A többi zavaros demegógia" - mégis, micsoda? Hogy az orbán-rezsim tudatosan rontja a forint árfolyamát? Ugyan sorold már fel röviden a forinterősítést célzó kormányzati intézkedéseket az elmúlt 5 évben... hátha kifér valahogy... :DDD

Ami a HUF árfolyamát illeti, hallgassuk meg a mi megmentők veretes gondolatai:
"A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak. Tehát tulajdonképpen ellopják a pénzt az emberek zsebéből."

Saját definíciója szerint hazug tolvaj az orbán-rezsim, te meg hülyeségekkel mentegeted, de a muzsikra megsértődsz... :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.07.21 18:17

pro libertate, 2015. július 21., kedd 17:57
"Nos, azt kell mondanom, hogy részben igazad van.."

Ez jobban tetszett....

Most megint hazudsz. Az, hogy nem mindenki járt jobban az nem azonos "a magyar munkavállalók rosszabbul jártak.".
A bruttó béremelés nagyrésze összefüggött az egykulcsos adóval.
Vagyis: nem jártak rosszabbul a minimálbéresek.
Nem jártak rosszabbul az átlagbéres "átlaggyerekesek".
Jobban jártak a gyerekesek.
Jobban jártak az átlagtól képzettebbek.
Jobban jártak az átlagtól többet dolgozók.
Rosszabbul az adócsalók jártak, a minimálbére bejelentkezett BMW tulajdonosok. És sajnos még néhány százezer ember aki rosszkor volt rossz helyen. Vagyis az arány kb 30-40 (jobb) - kb 50 (közel azonos)- 10-20 rosszabbkb.

A forint gyengülése is úgy látom központi problémád.
A forint az mszp alatt túl erős volt, eredménye hatalmas külgazdasági hiány,hitelből finanszírozott növekvő import, növekvő munkanélküliség, 2007-ben a válság előtt az EU 28 mai tagja közt 28.!!!! gazdasági növekedés.
A reális árfolyam 280 -300 közt van.
A mai 307-ben még mindig a fidesznek felróható hiba kb 10 forint,nagyjából 3% (persze ebben bőven benne van az ellenoldal sajtója is).
Ezzel arányos a román lej vagy a zloty árfolyam is, a forint hatalmas értékvesztése HAZUGSÁG.

A többi zavaros demegógia, nem is értem miért gondolod hogy fölényes nagyképűsködéssel valakivel is elhiteted az ostobaságaidat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pro libertate, 2015.07.21 17:57

@matyi2010:
"Azt még mindig nem értem miért akarod a 2010-es adókulcsokat összehasonlítani a 2015-sel" - azt hittem, egyértelmű: arra vagyok kíváncsi, igaz-e, hogy "mindenki jól járt". Nos, nem: az átlag magyar munkavállaló rosszabbul járt. Másképp: a magyar munkavállalók rosszabbul jártak. Jobban azok jártak, akik nem munkabér, hanem egyéb jövedelmük után fizetnek szja-t.
"hiszen volt egy átlag 20 % fölötti bruttó bér emelés is" - no és? Ha nincs egykulcsos adó, akkor nem lett volna, vagy mire akarsz kilyukadni? Egyébként közömbös: akkor is lenne valamilyen átlagbér és akkor is vizsgálhatnánk az átlagbérre rakódó állami elvonás változását, ugye?

"A dolláros csúsztatást ... Az egyszerűen hazugság, hogy csak árfolyamváltozásról van szó." - én meg nem értem a problémádat ezzel. Az akkori magyar átlagbér annyit ért, a mostani pedig ennyit USD-ban. Jelentős a csökkenés. Te vigasztalgathatod magad azzal, hogy ez az EU miatt van, de a helyzet az, hogy az orbán-rezsim 2010 tavasza óta folyamatosan, célratörően rontja a forint árfolyamát. "jó az exportnak" - nem ismerős? "nincs árfolyamcélunk" - hallottad már? Vagy a jegybank "kimentett" "nyeresége"... A forint romlásával kapcsolatban akkor lenne helye bármiféle másra mutogatásnak, ha a rezsim kísérletet tett volna a forint erősítésére. Nem tett, így egyértelműen a rezsim sara a gyenge forint és a fizetések elértéktelenedése (meg persze a forint-megtakarításoké).
"A magyar GDP-t 80-90%-ban az EU GDP-je.." - dehogy...:DD Lehet, hogy a magyar GDP oroszlánrészét az EU-ban bejegyzett multik adják, de ők sem az EU piacán növekednek... ha jobban tetszik: az EU gazdasági teljesítményétől függetlenül növekednek. Arról nem is szólva, milyen hihetetlen összegekkel támogatja pont az EU a magyar gazdaságot és a forintot, amit a rezsim rombol...

Ami a muzsikozást illeti: szerintem a jobbágy-mentalitás elsődleges ismérve a sablonokban gondolkodás. Ami voltaképpen a gondolkodás hiánya. Ilyen pl. az, ha valaki azt hiszi, az egykulcsos adóval jobban járt a magyar munkavállaló, vagy a forint gyengülését az EU hibájának tartja, de megindokolni már nem képes ezeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.07.21 17:20

pro libertate, 2015. július 21., kedd 15:59

Ez már sokkal korrektebb, javaslom legközelebb így kezd ne tahó "muzsikozással".

Lehet hogy a nettóbér kalkulátor téved, de nekem 2010-ben 250 ezer volt a bruttóm és a nettóm nem volt 160 ezer.....
Azt még mindig nem értem miért akarod a 2010-es adókulcsokat összehasonlítani a 2015-sel, hiszen volt egy átlag 20 % fölötti bruttó bér emelés is...

A dolláros csúsztatást szerintem nem nem érted, hanem nem akarod érteni...
Az egyszerűen hazugság, hogy csak árfolyamváltozásról van szó. A válság óta 2008-2015 közt a Világbank adatai szerint az EU GDP-je 10,6 %-kal csökkent 18 394 milliárd dollárról 14 264 milliárdra. Ugyanez az idő alatt az USA-ban 27%-kal nőtt:16 449 milliárdról 18124 milliárdra....
A béreket 80-90%-ban a GDP határozza meg.
A magyar GDP-t 80-90%-ban az EU GDP-je...
Ami csaknem 40%-ot csökkent az amerikaihoz viszonyítva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.07.21 17:09

@matolcsy: "Azért csak a nagycsaládosok számítanak mert a többiek nem, hogy nem tettek le semmit az asztalra az állam érdekében"

No akkor innentől kezdve, akinek nincs 3 gyereke, az nem fizet TB-járulékot?!
Én benne vagyok!

Micsoda idióta maga!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html