Kiakadtak a betegszervezetek - elfogadhatatlan, hogy a rákos betegeken kezdi a spórolást a kormány

Korábban szakmai alapon már döntöttek arról, melyik rákellenes gyógyszereket kaphatják meg a magyar rákbetegek, most viszont az állam megvonná a támogatást a rákgyógyszerek egy részétől, ezzel rontva az érintett daganatos betegek életkilátásait – figyelmeztet közleményében a Gyógyulj Velünk Egyesület.
Szepesi Anita, 2017. október 7. szombat, 08:32
Fotó: Pixabay

A jövőben a tüdőrákos, a vastagbélrákos, a prosztatarákos és a melanoma bőrdaganatos betegek egy része számára nem az orvos választhatná ki melyik terápia lenne a legelőnyösebb, hanem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) árverseny alapján jelölné ki a gyógyszert, amivel meg kell kezdeni a kezelést - derül ki egy október 6-án közzétett közbeszerzési kiírásból, amelynek tervezete ellen már több betegszervezet tiltakozott.

Több betegségtípusban, ahol korábban kettő, három vagy négy daganatellenes terápia közül választhatta ki a kezelőorvos a betegének leginkább megfelelőnek tartott terápiát, ott ezután kötelezően meghatároznák, melyik gyógyszerrel lehet megkezdeni a kezelést. Elfogadhatatlan, hogy ezentúl ne az orvosok döntsenek szakmai alapon, ahogyan eddig! Elfogadhatatlan, hogy a beteg ne szólhasson bele abba, hogy a súlyos mellékhatások közül melyik terápia nehézségeit képes elviselni! Elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történik! - szögezi le Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A társadalombiztosítás az elmúlt években elérhetővé tette a hazai rákbetegeknek az érintett kezeléseket, hiszen meggyőződtek az adott rákgyógyszerek hasznosságáról, költséghatékonyságáról, most mégis el akarják venni ezek egy részét. Ezerféle módon spórolhatna az állam, nem fogadjuk el, hogy a rák gyógyítási esélyeinek rontása legyen a módszer! - jelenti ki Kalotay Gábor.

Közleményük szerint az egyesület még mindig bízik abban, hogy a kormányzat felülbírálja a tervezetet, s nem vesznek el olyan lehetőségeket a magyar rákbetegektől, amelyeket eddig a döntéshozók is indokoltnak láttak biztosítani.

A betegszervezet mellett az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is jelezte aggályait az új szabályozás miatt.

(Nagy a baj a rákdiagnosztikában - nem jutnak el a betegek a szükséges vizsgálatokra)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pastorius, 2017.10.07 22:19

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.10.07 22:18

@689088: akkor ez nem igaz?
>Több betegségtípusban, ahol korábban kettő, három vagy négy daganatellenes terápia közül választhatta ki a kezelőorvos a betegének leginkább megfelelőnek tartott terápiát, ott ezután kötelezően meghatároznák, melyik gyógyszerrel lehet megkezdeni a kezelést. <
mivel ez járta be a sajtót
akkor mit jelent ez a mondat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

689088, 2017.10.07 10:00

Nem kell minden, tudatlanságból származó ökörséget komolyan venni...!

Manapság a rákellenes kemoterápiás szerek garmadája jelenik meg szinte havonta a gyógyszerpiacon. Ezek egy része nagyon eredményes, másik része pedig, - legalább is egyenlőre, - inkább kuruzslás kategóriájába tartozik.

Engedtessék már meg, hogy azért ebben a szigorúan szakmai kérdésben a szakemberek, ne pedig civil macskajancsik döntsenek..... Félreértés ne essék, az orvosi szakkérdések eldöntésében semmi helye se a demokráciának, se a civil szervezeteknek!

A közbeszerzés választéka pedig egyszerűen arról szól, hogy a nagyobb mennyiségben alkalmazott szerek esetében kihasználják az árelőnyt. Pont. De, ez nem jelenti azt, hogy más szerek nem választhatók, más szereket a társadalombiztosítás ne támogathatna. Csak ezek kisebb alkalmazásszámúak annál, hogy közbeszerzés tárgyai lehetnének. Sőt. Idén év eleje óta a társadalombiztosítás támogat olyan szereket is, amelyek a klinikai kísérleteken már eredményesen túl vannak, de a hosszadalmas hatósági engedélyeztetési eljáráson még nem!

A kezelések sorrendjéről a betegség stádiumát is figyelembe véve, a kezelés eszközeiről pedig a kezelőorvos előterjesztése alapján területenként egy-egy onkológiai szakmai team hoz döntést.

Magam, - tüdőtumoros kezelt érintettként -, eszetlennek, és nagyon károsnak tartom az ilyen Koltay Gábor - féle "civil" figurák okoskodó sz@rkavarását, amivel csak a betegek bizalmának csökkentését lehet elérni, úgy az orvosok, mint a kezelési módszerekkel szemben. Ez pedig akár a betegek életét is veszélyeztetheti.

"Mert minden a fejben dől el!"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.10.07 09:43

A szemét, aljas magyar politikai kör, de különösen a fidesz-kdnp tömeggyilkossá váltak.
A tavalyi évben 32 000 honfitársunk halt meg a magyar egészségügy pénzügyi problémái miatt. Elkerülhető halálesetek voltak, leginkább fertőzések miatt.
Arról viszont eddig nem olvashattunk konkrét adatot, hogy mennyien halnak meg a hosszú, többhónapos vizsgálati időpontok miatt.
A mentőket is más településre küldi az új 112 rendszer, vagy a kórházi illetékességek miatt utaztatják halálig.
Ezeket folyamatosan jelezzük a politikusok felé, akik nem javítanak, vagyis szándékosan csinálják ki a népet.
Egyre rosszabb helyzeteket teremtenek, és nem érdekli őket a visszajelzés.
Pusztítják azokat, akik nem tudnak termelni rájuk, vagy nem tudnak a betegség idején adózni.
A mocskos magyar politikus a gyenge, beteg, elesett polgárait még rugdalja, kicsinálja.
Eközben őket meg kiemelt EÜ ellátásban részesítik, luxuskörülmények között.
És ezekre még szavaztok? Hagyjátok ezt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html