Az egészségügy problémái elérték a politika ingerküszöbét - állította Zombor Gábor, újonnan kinevezett egészségügyi államtitkár, aki mint elmondta, azt kérték tőle, hogy egy stabilan fenntartható, jó minőségű  ellátórendszerre tegyen javaslatot. Az államtitkár úgy vélte, minden kiszámítható és több évre tervezhető eredményű beavatkozásra pozitív reagálás várható.

Zombor szerint egyértelmű, hogy a kormány a társadalombiztosítási (tb) rendszert szeretné fenntartani, és továbbra is a szolidaritáson alapuló kockázatközösség az alaptézis. Akut kérdésnek nevezte a kórházi adósságkonszolidációt, ám amíg az a gyanú, hogy párhuzamosságok és pazarlás van jelen, addig nagyon nehéz meggyőzni a kassza fölött "dominálókat" a plusz támogatás szükségességéről.

Példaként olyan elemzéseket idézett, amelyek szerint azonos portfóliójú kórházak költségvetési egyensúlya gyökeresen eltér, s ez megalapozza a pénzügyi politika fenntartásait az egészségügyi ellátórendszer forrásigényével kapcsolatban. A problémákat meg kell beszélni az intézmények vezetőivel, hogy olyan konszolidációs javaslatok születhessenek, amelyekkel kigyomlálhatók a visszásságok - hangsúlyozta Zombor, aki szeretné, ha az őszi parlamenti időszakra ezzel végeznének.

A rezidensek javaslata jó alap

Az életpályamodellel kapcsolatban kifejtette: olyan alapot kell találni a megoldáshoz, amellyel a többség egyetért. Kiindulásnak jó lehet a Magyar Rezidens Szövetség javaslata finomított formában.

A hálapénzt nagyon ellenzi azt, de tudja, hogy íróasztal mellől nem lehet egyetlen tollvonással ellehetetleníteni egzisztenciákat.  A finanszírozási rendszer átalakításához elemzéseket kell végezni, s fontos kérdés az állam szerepvállalásának szervezése  - mondta az államtitkár. Úgy vélte, rengeteg tévhit, félelem és tévedés mérgezi most a levegőt, a kialakult rendszer sem az irányítóknak, sem a fenntartottaknak nem igazán jó, nem érzik benne magukat otthon. Ha egy nagy tudású szakember elvállalja az intézmény vezetését, akkor ahhoz hatáskört is biztosítani kell, nem szabad kiskorúsítani az intézmények vezetőit, ebben mindenképpen változás lesz - ígérte Zombor.

Csökkenhet a bürokrácia

Radikális változásra lehet számítani a bürokrácia leépítésében, a hr-krízis közepette drágán megfizetett szakemberek ne az adminisztrálással töltsék az időt. Ahhoz, hogy az állam, mint fenntartó és tulajdonos, profin működtesse a rendszert, ahhoz profi szervezetre van szüksége - jegyezte meg Zombor.

Az ellátórendszer struktúrájánál nem híve annak, hogy intézménybezárással indítsanak. Az államtitkár fejlesztené a geriátriai ellátást, s a minőségbiztosításra és a foglalkozás-egészségügyre is nagyobb hangsúlyt helyezne, miután ezek a szakemberek találkoznak a legszabályozottabb módon mind a négymillió munkavállalóval. A kórházi takarításról pedig úgy vélekedett, érdemes lenne központosítani ezt a tevékenységet.

Zombor szerint a betegek ma nem érzik biztonságban magukat az ellátórendszerben, bizonytalanok, nincs információjuk, ezért mindent, ami e helyzeten egy kicsit is segít, azt meg kell tenni. Akkor lehet előrejutni, ha a strukturális és kapacitásszervezési kérdéseket együttesen visszük a politika elé - mondta az államtitkár, aki szerint "ne arról beszéljünk továbbra is, mint 15-20 éve, hogy mit kellene csinálni, hanem csináljunk is meg néhányat a felsoroltak közül".