Kiderült: szűk esztendők várnak a közszférára

A múlt hét pénteken publikált konvergenciaprogram a Széll Kálmán Terv "kicsomagolásán" túl megjegyzi, hogy további intézkedésekre lesz szükség, ha tartani akarjuk a költségvetési hiány csökkenő pályáját. Ezért, a kormány azt tervezi, hogy hosszú évekre befagyasztja az állami szféra béreit, komolyan korlátozza a költségvetési szféra kiadásait és a szociális juttatásoknál, nyugdíjaknál sem számíthatunk növekedésre.
NAPI, 2011. április 19. kedd, 16:49
Fotó: Napi.hu

Mint arról már pénteken a konvergenciaprogramról szóló cikkünkben beszámoltunk, a kormány jövőre sem engedi, hogy az állami szférában emelkedjenek a bruttó bérek, valamint a központi költségvetési szerveknél sem nőhetnek 2012-ben a dologi kiadások, a helyi önkormányzatoknál pedig csak az infláció mértékével emelkedhetnek. A programban azonban ennél is továbbment a kabinet és vélhetően a szűkös esztendők legalább 2015-ig - a tervezési időszak utolsó évéig - kitartanak.

Legalábbis erre utal az, hogy a szuperbruttósítás 2013-as megszüntetése "az illetmények emelése nélkül is növeli a nettó kereseteket", illetve, hogy a közfoglalkoztatást leszámítva a következő két évben is a "bértömeg szinten tartását feltételezi a program". A bruttó bérek befagyasztásán túl, az adójóváírás fokozatos szűkítése ráadásul csökkenti az alacsonyabb keresetűek nettó bérét - ahogy ezt láttuk már idén - ezért jövőre, a szuperbruttó felének kivezetésekor és két év múlva a teljes eltörléskor az alacsony keresetű munkavállalóknál az idei évhez hasonlóan kompenzáló bérkiegészítésre kerül majd sor.

Ráadásul "a közmunka programok bővülésével is számolva a bérekre és járulékokra fordított GDP-arányos kiadások másfél százalékponttal csökkenhetnek 2012 és 2015 között" (ugyan itt részben az is közrejátszik, hogy a GDP növekedésével a viszonyítási alap is magasabb lesz).

A kiadásokat is megfogják

Ami a költségvetési intézmények kiadásait illeti 2012 után, a takarékos költségvetési gazdálkodásnak köszönhetően a dologi kiadások növekedése egyik évről másik évre már megengedett lesz, de ez nem haladhatja meg a GDP bővülésének ütemét - illetve pontosabban, egyedül a beruházási kiadások nőhetnek a GDP-t meghaladó mértékben.

A szociális juttatásoknál is húznak a nadrágszíjon: 2012 során a szociális és családi támogatások nem emelkednek, ugyanis a költségvetés az adórendszer változtatásán keresztül ismeri el a gyereknevelés költségeit.

A nyugdíjindexálás megváltoztatása sem kecsegtet sok jóval: az eddigi nyugdíjindexálás rendszer értelmében a 3 százalék feletti gazdasági növekedés esetén nemcsak az infláció, hanem a nettó bérek dinamikáját is belevették a nyugdíjak emelésébe, így lehetővé vált a nyugdíjak vásárlóerejének emelkedése. Az új, tisztán infláció alapú indexálással azonban csak megőrzik reálértéküket a nyugdíjak.

A fogyasztásra kivetett adókról sok minden új nem derül ki, egyedül az, hogy a dohánytermékek jövedéki adója már júliusban emelkedik és 2018 január 1-ig az EU-s jogharmonizációnak megfelelően fokozatos emelésekre kerül sor.

A nyugdíjvagyon ellenére is szükséges a zárolás

A dokumentum a nyugdíjvagyon eszközeinek eladásáról is rendelkezik. A GDP közel 10 százalékra rúgó állomány 4,7 százalékát teszi ki az állampapír-állomány, ami már idén ugyanennyivel csökkenti az államadósságot a kötvények bevonása révén. A vagyon 2,4 százalékának megfelelő értékpapírokat pedig a piaci feltételek függvényében értékesítik 2012-13 folyamán. Ez a vagyon tartalmaz BÉT-en forgalmazott részvényeket, külföldi kötvényeket és egyéb értékpapírokat. Ennek a kezeléséről az ere hivatott testület a későbbiek során gondoskodik - tájékoztatták lapunkat a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM).

A vagyon 0,9 százalékát adja a reálhozam, amit - ahogy már arról korábban beszámoltunk - augusztus 31-ig fizetik ki az állami rendszerbe visszalépetteknek, a GDP 1,8 százalékára rúgó összeg pedig az idei nyugdíj- és nyugdíjjellegű kiadások finanszírozását szolgálja. Az utóbbi két tétel részét képezi az idei 2,94 százalékos hiánycélnak, így a bevonandó állampapír és egyéb értékpapír állomány miatt az idei áht-egyenleg a GDP 4 százalékára rúgna. A MÁV és a BKV adósságának egy részét azonban átvállalja a kormány - ez 1,3 százalékponttal rontja a többletet - míg a PPP projektek kiváltása 0,7 százalékponttal csökkenti a szufficitet, így összesen 2 százalékos lenne a többlet - mondta lapunknak a minisztérium. Az egyszeri tételek nélkül számítva azonban a kormány továbbra is tartani kívánja magát az előzetesen elrendelt hiánycélhoz - ezt az elkötelezettséget jelzi a 250 milliárd forintos stabilitási alap. A bevételi oldalon kockázatokat lát a kormány - főleg a társasági adónál - ezért döntöttek a tartalék képzése és később az eltörlése mellett.

Örökre marad a bankadó?

A bankadóból 2012-ben még az idei összeg felét, azaz 90 milliárd forintot beszed a költségvetés, azonban a konvergenciaprogramból az derül ki, hogy a következő években is számolni kell a pénzintézeteket sújtó teherrel, de ez már az európai szinten harmonizált adó keretei között vezetik be. Egyelőre nem lehet sokat tudni erről az extraadóról, de a tervek szerint az EU országaiban ebből egy külön alapot képeznének, amiből az esetlegesen későbbi bankcsődöket finanszíroznák. Ezzel ellentétben a kormány ezt a költségvetés bevételeként számolná el a konvergenciaprogram tanúsága szerint.

Nem értelmezhető semmilyen ellentmondás a közösségi szabályokkal, mivel nem létezik arról uniós jogszabály, hogy ezt az adót külön alapba helyeznék, mint ahogy magáról az egységes közösségi szintű bankadó bevezetéséről sem született még döntés - mondta kérdésünkre az NGM.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

, 2011.04.20 17:20

ez az lévai agyhalott, dögöljön meg mindenki de a vezíred legyen hatalmon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.04.20 00:14

@hamlet9:na vegre fidesz!ezt kell csinalni.vegre nem kolcsonokbol fogunk elni.ha tetszik,ha nem a koltsegvetes hianyat le kell vinni.most erzodik igazan az elfecserelt 8 ev.nagyon kar volt az mszp-szdsz osztogatasa.szegeny orszag vagyunk,nek lehet tovabb nyujtozkodni,mint ameddig a takaro er.sajnos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hamlet9, 2011.04.19 21:03

Ezek a Fideszesek azt hiszik,hogy a nép hülye a kétharmad birtokában mindent megtehetnek?Majd rázizzennek hogy nem a farka csóválja a kutyát!Beálltak ők is az EU-s sorba,nem mernek már a visszapofázni senkinek !Tele van a gatyájuk ugy látszik az EU-tól,meg a pénzvilágtól!Vége a bátorságnak!Lusztrációt azért nem csinálnak mert ők is tele vannak volt MSZMP-s tagokkal, volt besugókkal!Saját maguknak nem ellenségei!Egyszer vége szakad a türelemnek!Drága az élet,az élelmiszer, a többség rosszul él, a sárga csekkek meg jönnek feszt!Hej Fidesz,te sem vagy különb mint Fletó vagy a libás Bajnai kormány!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html