A piac által vártnak megfelelően június és július után idén augusztusban is jól alakult a magyar külkereskedelem: a forgalom − az európai gazdasággal párhuzamosan − mindkét irányban lassul, ám a kivitel üteme továbbra is felülmúlja a behozatalét. Az import pedig már gyakorlatilag csupán stagnál, alapvetően a belső kereslet pangása miatt, miközben sem a fogyasztás, sem a beruházás nem képes élénkülni. A külkertöbblet azonban kitartóan gyarapszik, bár összességében elmarad a tavalyi rekordszinttől.

Lassan utolérjük a tavalyi többletet

Az idei nyolcadik hónapban a forintban és az euróban mért kivitel üteme is felülmúlta a behozatalét − derül ki a KSH, az előzeteshasz hasonló részletes adataiból. A hónapban az export forintértéke 5,6, az importé pedig 3,7 százalékkal bővült a tavalyi bázishoz képest, euróban számolva a kivitel 2,3, a behozatal pedig 0,2 százalékkal lett nagyobb, míg a kivitel volumene 1,7 százalékkal nőtt, a behozatalé 0,3 százalékkal csökkent. Augusztusban a kivitel 1854 milliárd forintot (6,61 milliárd euró), a behozatal 1692 milliárdot (6,02 milliárd euró) tett ki.

Az erős augusztus ellenére az idei első nyolc hónapban a kivitel volumene csupán 3,1 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 1,6 százalékkal lett nagyobb. Az eltérő bázis miatt azonban a mérleg havi többlete 585 millió euró lett − szemben a tavaly augusztusi 454 millióval. Idén január−augusztusban a külkereskedelmi többlet 4,68 milliárd eurónál tart, ami már csak 60 millióval alacsonyabb a 2011-es azonos időszakinál.

Romlott a cserarány

A részletes adatok alapján az első nyolc hónapban a termékforgalom forintban mért árszínvonala az exportban 6,5, az importban 8,4 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához képest, így a cserearány 1,8 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz képest 19,3, az euróhoz mérten 8,5 százalékkal gyengült.

Pörög az autóipar

Az árufőcsoportok közül a gépek és szállítóeszközök kivitelének volumene 1,1 százalékkal volt kevesebb, míg a behozatalé 1,8 százalékkal volt több, mint 2011 első nyolc hónapjában. A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék exportvolumene csaknem negyedével esett vissza, elsősorban az EU-15 és az ázsiai relációkban regisztrált visszaesés miatt. Dinamikus bővülés jellemezte a közúti jármű és az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés mindkét irányú forgalmát, valamint az energiafejlesztő gép és berendezés kivitelét.

A heterogén összetételű feldolgozott termékek export- és importvolumene 8,4, illetve 5,3 százalékkal nőtt. Továbbra is kétszámjegyű bővülést mértek a gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitelében, míg a behozatalé csak kismértékben haladta meg a bázist. Átlagot meghaladóan nőtt a járműiparhoz kapcsolódó termékek, a gumigyártmány, továbbá a szakmai, tudományos ellenőrző műszer mindkét irányú forgalma.

Az energiahordozók importvolumene - az árak 21 százalékos növekedése mellett - az év első nyolc hónapjában 4,5 százalékkal volt kevesebb, mint 2011-ben. A kőolaj behozatalának volumene több mint tizedével maradt el a tavalyi szinttől, ugyanakkor a gázé némileg meghaladta azt.

A tavalyi termés élteti a gabonakivitelt

Idén az első nyolc hónapban az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 8,6 százalékkal nőtt, míg az importé 5,2 százalékkal csökkent. A gabona exportja  - a tavalyi kedvező termésnek köszönhetően - több mint negyedével haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. A legnagyobb növekmény a holland és román kukoricakiszállításoknál jelentkezett. Átlagot meghaladóan bővült az állati takarmány kivitele is.

Magyarországon 2012 szeptemberében a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,8 százalékkal voltak magasabbak az előző havinál. Az emelkedést a feldolgozóipari ágazatokon belül főként a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás, a vegyi anyag és termék gyártása, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása, és a gép, gépi berendezés gyártása befolyásolta.