Komoly béremelések jöhetnek Magyarországon

Muszáj volt bért emelniük a cégeknek, ám a termelékenység ezzel nem tartott lépést. Az emelkedő fizetések azonban áremelést hozhatnak.
Napi.hu, 2016. augusztus 24. szerda, 09:11
Fotó: Napi.hu

"A klasszikus bér-ár spirál meglétének egyik első tesztje Magyarországon fog zajlani" - véli Zsiday Viktor, a Citadella Alapkezelő portfóliómenedzsere. A befektetési szakember - saját blogján - a jelentős magyarországi béremelkedésből fakadó kockázatokról és annak inflációs hatásairól ír.

Mit hoznak a magasabb fizetések?

Magyarországon az idén a közmunkásokat leszámítva is többen dolgoznak, mint 20 évvel ezelőtt. Ezzel párhuzamosan a félmillió fővel csökkent a lakosság, sokan pedig külföldön dolgoznak - mindez jelentősen beszűkített a munkaerőpiacot. Már 2014-ben és 2015-ben is látszott, hogy kevés a munkavállaló. "A helyzet egyre durvul, immáron globálisan is az egyik leginkább munkaerőhiányos ország lettünk! A klasszikus (ortodox) közgazdasági elméleteknek teljesen megfelelően ezt némi késéssel követte a bérek megugrása is: míg a korábbi években 4 százalék körüli nominális bérnövekedés volt jellemző, most már inkább 5-6 százalékkal nőnek a bérek a versenyszektorban, és mivel nem látszik a folyamat vége, ezért még jóval komolyabb béremelkedés is lehetséges, a 10 százalékos ütem elérése sem kizárt" - írja Zsiday.

A béremelkedés azonban nem járt együtt a termelékenység javulásával, ennek eredményeként pedig a cégek jövedelmezőségük kárára emelték fizetéseket, lényegében azért, mert nem volt más választásuk. Zsiday szerint azonban ez nem fenntartható helyzet, ezért a cégek kénytelenek lesznek árat emelni. Közgazdasági alapösszefüggésekre utalva a szakember azt mondja, nem tartja valószínűnek, hogy valamiféle új korba léptünk, ahol nem lenne érvényes a szűkülő munkaerőpiac-emelkedő bérek-emelkedő árak folyamat.

Érdekes lesz a következő 6-12 hónap ebből a szempontból: a kérdés, hogy valóban tovább gyorsul-e a nominális bérnövekedés, Zsiday szerint ez fog történni. Hozzáteszi, hogy "értelmes alternatíva híján elkezdődik-e az áremelés, azaz beindul-e az infláció". Úgy látja, "a gazdaságpolitikusokat az elmúlt évek hitelundorából és nyersanyagáreséséből kialakult deflációs sokkok álomba ringatták, és nem veszik észre, hogy nyakukon az infláció". A jegybankárok óvatosak lesznek, mert félnek az újabb összeomlást kockáztatni, de az inflációs fronton az igazi meglepetést éppen az hozhatja, "ha kiderül, hogy a 70-es évek népellensége [az infláció] mégsem halott. Ebből fakadóan Magyarországon lehet a bér-ár spirál meglétének első tesztje".

Mi lát az MNB?

Legutóbbi - júniusban kiadott - inflációs jelentésében a jegybanki szakértők azt írták, hogy a gyorsabb bérnövekedés és dinamikusabb   fogyasztásbővülés illetve a pénzpiaci turbulenciák megvalósulása az alappályánál magasabb inflációs pályát jelent. Ugyanakkor a bérnövekedés és a fogyasztásbővülés az alapforgatókönyvben szereplőnél tempósabb gazdasági növekedést hozhat.

Az inflációs jelentés szerint a historikusan alacsony inflációs várakozások és a mérsékelt importált inflációs környezet miatt az élénkülő bérnövekedés azonban csak visszafogottan emeli az inflációt. Emellett a cégek jövedelmi helyzete szélesebb mozgásteret hagy nekik a béremelésekre.

"A vállalatok az  emelkedő  bérköltségeket részben átháríthatják az áraikba, így a munkapiac feszesebbé válása magasabb inflációval  párosulhat" - utal az infláció jelentés - Zsiday véleményével összhangban - a béremelésből adódó kockázatokra. A magasabb nominális céges fizetések eredményeként - főként az alacsonyabb jövedelműeknél - növelheti a fogyasztási kiadásokat. A jegybankban úgy vélik, hogy az emelkedő fizetések amellett, hogy növelik a fogyasztást az háztartások adósságának leépítésében is szerepet játszanak, ezáltal egészségesebb pénzügyi helyzet alakulhat ki náluk. Az MNB szerint a munkaköltség dinamikája a termelékenység javulása miatt csak mérsékelten gyorsul. Emellett a jegybanki szakértők úgy vélik, hogy az egységnyi bérnövekedés felől jelentkező inflációs hatás jelentősen mérsékeltebbé vált az elmúlt időszakban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.08.25 15:28

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.08.25 12:48

@ablakzsiraf: Úgy igaz ahogy írod... Nahát... mintha én írtam volna... én...én... hehe... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.08.25 12:14

el kell kezdeni emelni a minimálbért folyamatosan legalább 10%-kal évente. ez segítene kirostálni a szar pénztermelő képességgel rendelkező cégeket, akiknek a munkásaira fejvafdászok százai csapnának le, másrészt visszafogná a kivándorlást az alacsony képzettségűek között. a bértorlódást a cégek jól tudják kezelni, eldöntik, hogy akarnak-e kvalifikált munkaerőt alkalmazni vagy inkább megoldják nem diplomás munkaerővel. most alacsony az infláció, nagy a munkaerőhiány, most kell meghozni egy ilyen döntést, vagy méginkább 1 éve kellett volna...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.08.24 17:47

A kormánynak nevezett képződmény megtette az általa fontosnak tartott lépéseket. A helyettes államtitkárok bérét 30 % al megemelte , a 2010-es nettó minimál bért 2016-ra 22.5 % al növelte ,míg a 2010 es nettó minimálbért terhelő a vállalkozó által fizetett SARCOT 100 %-al emelte ,.A kétgyerekeseknek megígérte a családi pótlék növelését.
MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT.!!!
A valuta árfolyamokat is rendbe rakta , a 2010-es kormány váltáskori árfolyamok rég a múlté , a 2010 árfolyamok az EURÓ 263,69 ft a CHF 184,59 ft az USD 197,14 ft , Van némi külónbség ezeken keresztűl is az életszínvonalban amit az egykulcsos adóval a felső tízezernél szépen nyugati színtre emeltek a szegényebb felét a lakosságnak FEHÉRNÉGERKÉNT kezelik.

ú
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.08.24 13:16

a forint nagyon alulértékelt, ezért a magyar ár és bérszint roppant alacsony a nyugatihoz képest.

azaz komoly inflációra és reálfelértékelődésre van szükség ha el akarjuk kezdeni a felzárkózást a nyugathoz.

ez a munkaerőhiány oka, a magyar munkáltatók nem tudnak a nyugati bérekkel versenyezni, a fiataloknak pedig ma már nem is alternatíva, hogy esetleg magyarországon tervezzék a jövőjüket párszáz eurós bérekért ,így vagy egyből kimennek az iskola után vagy csak 1-2 évig akarnak itthon dolgozni, miközben azt tervezik, hogy elmennek nyugatra.

tehát csak két lehetőség van, az egyik az infláció stabil árfolyam mellett ,a a másik a ft jelentős felértékelődése.

a lehető legrosszabb forgatókönyv a meglóduló infláció plusz ezzel párhuzamosan a forint leértékelődése, mivel ez nem okozná a bérek felzárkózását euróban számolva, így nem fékezné az elvándorlást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html