Könnyen nagy meglepetés érheti a patikában

Nem jár el jogszerűen az a patika, amelyik nem ad ki papír alapú vényre vagy a felírási igazolásra egy gyógyszert a beteg hozzátartozójának - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az InfoRádióban.
Domokos László, 2018. június 17. vasárnap, 14:20
Fotó: Napi.hu

Az orvosnak minden e-recept mellé kötelessége papíralapú felírási igazolást is adni, amelyet minden gyógyszertárban beválthat bárki, akit a beteg erre megkér.

A papír alapú vény írásának lehetősége, és annak alapján a gyógyszertári kiszolgálás kötelezettsége nem tűnt el az e-recept bevezetésével. Az e-vényre felírt gyógyszert kizárólag az a személy válthatja ki, akinek a nevére szól a recept. Felírási igazolás birtokában azonban más is megveheti a vényköteles készítményt - néhány fokozottan ellenőrzött gyógyszer kivételével -, ez a dokumentum azonban nem minősül vénynek - mondta a kamara elnöke a rádióban

Ha érvényes papír alapú vény kiadását a gyógyszertárban megtagadják, akkor a gyógyszertár nem jogszabálykövető módon jár el. Mivel azonban nagyon hasonlít a felírási igazolás és a vény, előfordulhat, hogy előbbit receptnek nézi a beteg, és kiderülhet, hogy az e-vényt már kiváltották egy másik gyógyszertárban.

Fotó forrása: Katona Vanda / Napi

HOZZÁSZÓLÁSOK