Megvolt az adósságrendezés - így kezdik az évet a kórházak

Mintegy másfél milliárd forinttal sikerült jobban, azaz kevesebb adóssággal zárni 2018-at, mint a 2017-es évet, a konszolidáció után ugyanis 13,8 milliárd forintnyi adóssága maradt a magyar kórházaknak a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. Nem annyira jó hír, hogy a több mint két hónapja fennálló tartozások tizede, mintegy 3 milliárd is megmaradt az új évre.
Szepesi Anita, 2019. január 19. szombat, 16:04
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az elmúlt évet 13,8 milliárd forintos adóssággal zárták a magyar kórházak, 1,5 milliárd forinttal kevesebbel, mint 2017-ben. Vagyis a kormányhatározatban adósságrendezésre megszabott 55 milliárd forintból, amelynek a felhasználását meglehetősen kacifántosra szabták,  mégiscsak sikerült 40,7 milliárdot ténylegesen az elmaradt kifizetések pótlására felhasználni.

Ha pedig a decemberi vélt növekedést is hozzászámítjuk, nagyjából 45 milliárdot fordítottak adósságrendezésre, ami elég jó arány. Ettől függetlenül ismét elmondható, hogy maradt mintegy 3 milliárdnyi 60 napon túli és 3 milliárd 30-60 nap közötti adósság.

A Honvédkórházban így is  - ahogy azt már már egy hónappal ezelőtt is látni lehetett - maradt 1,4 milliárd forint induló tartozás januárra, s a Péterfy menedzsmentje sem lélegezhet fel igazán, hiszen közel 1,8 milliárdos adóssággal indítják az évet, amiből több mint 700 millió kifizetésére már több mint két hónapja várnak a beszállítók. A Péterfy maradék adóssága jól láttatja a havi növekedés ütemét, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkelező (NEAK) listán megjelent intézményenkénti konszolidációs támogatások alapján, a decemberi növekménytől eltekintve ugyanis 1,3 milliárdon kellene állniuk 1,8 milliárd helyett.

Így osztották a pénzt
Az 55 milliárd forintból működési támogatásra 30 milliárdot szántak, ezen belül a 30 napon belül lejárt adósságok felét, a 30-60 napon belül lejártak 60 százalékát, két hónapnál régebbiek 70 százalékát, a 3 hónapon túl lejárt számlák 80 százalékát térítettékk, hatékonyság ösztönzésre pedig 25 milliárd jutott.

Ezzel a két nagykórházzal azonban véget is ér a milliárd fölötti teherrel induló intézmények sora, bár a Békés megyei kórházban mintegy 30 millió, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórházban 160 millió forint hiányzik a milliárdos adósságállományhoz.

A megszokott nagy adósok közül a Debreceni Egyetemen és a Szent János kórházban 600 milliót meghaladó, a Bajcsyban csaknem 600 millió forintos adóssággal kezdhetik a januárt. A Dél-pesti Centrumkórház lényegében lenullázhatta adósságát, amire egyébként összesen 29 kórháznak volt lehetősége a 94-ből.

Új módszeren kellene töprengeni

A decemberi adósságrendezés ismét bebizonyította, hogy érdemben nem sikerült korrigálni az intézmények gazdálkodását, az egészségügy vezetésének ezért érdemes lenne új módszeren eltöprengeni - kommentálta a legfrissebb adatokat lapunk kérdésére Rásky László, a beszállítók egy jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára. Az adósságállomány alakulása évek óta ugyanazt a fűrészfog alakú trendet követi: az év végi 50-55 milliárdot a kormány visszakonszolidálja 14-15 milliárdra, s mivel közben érdemben nem változik semmi, év elejéről újra indul a gyarapodás.

A szövetség ezért inkább azt szorgalmazza, a kormány dolgozzon ki egy olyan technikát, ami megakadályozza az adósság keletkezését - fogalmazott Rásky László. Arról nem is beszélve, hogy míg eddig nagyjából mindenki biztos volt abban, hogy a kormány év végén az intézmények segítségére lesz, 2018 novemberében a hivatalos kommunikációból már az derült, ez nem is olyan egyértelmű - emlékeztetett az OSZ főtitkára.

A piaci szereplők bizonytalanságának csökkentése érdekében kedvezőbb lenne, ha a végleges megoldás, vagyis az adósság keletkezésének meggátlását lehetővé tévő végleges megoldás kidolgozásáig a kormány áttérne a nyár végi, szeptemberi, nagyjából 30 milliárdos részkonszolidációra. Így kisebb lenne a kockázata, hogy ha év végére esetleg nem maradna kiosztható pénz a büdzsében, a beszállítók hoppon maradjanak - hangsúlyozta Rásky László.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

cito, 2019.01.21 08:02

@xyz1: A sürgősségi miatt alulfinanszírozott intézményben milyen értelmes gazdálkodást lehet folytatni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

cito, 2019.01.21 08:00

@na4: Így is sz@r az ellátás. Ha még ennyi pénz sem lenne, szerinted jobbá válna?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xyz1, 2019.01.20 12:35

Péterfyben pl. meg kéne nézni a gazdálkodást ha akartok tudni részleteket írjatok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GaborBela, 2019.01.20 11:51

Megvólt az adósságrendezés !! Feneketlen tó az egész! Soha sem lesz így rendben a gazdálkodás.Pusztuló épületek ,fölösleges pénzköltések,! Egyre csak tovább romló ellátások.Rendelési időben nincsen a helyén az orvos! Hosszú várólisták !Ki ellenőrzi ezeket a gazdálkodó szerveket ???Minden rosszúl gazdalkodó kórházakat szigorú ellenőrzés alá kellene vetni,és akár szigorú büntetést kiszabni a vétkeseknek! Akár börtönz kaphassanak a vétkesek .Magasan kifizetett ellátásokból jól lehetne létezni a kórházaknak .Csak rossz helyre teszik a pénzeket .Csoda,hogy még van beszállítójuk !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

GaborBela, 2019.01.20 11:44

Szerintem az is nagyon nagy baj,hogy senki sem ellenőrzi,hogy hogyan gazdálkodnak a korházak a kapott pénzekkel.Nincsen szakszerű ellenőrzés!Úgy vezsik,hogy majd az államkassza úgyis kisegíti őket.Nem szabadna mínuszosra költekezniűk,és ellenőrizni szigórúan a gazdálkodásaikat .Megkapják a segítséget,és azonnal jutalmakat osztanak,ahelyett,hogy atartozásaikat kellene rendezniűk.De persze ugyanez van az önkormányzatoknál is .Nincsenek kifizetve a tartozások,de jutalmakat osztanak maguknak !! Fantasztikus ! Tisztességtelen gazdálkodás,és szigorú büntetést kellen kiszabni reájuk !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html