Nagy a baj a magyar kórházakban - kevés idő maradt a megállapodásra

Őszig adtak időt a traumatológusok a kormánynak, hogy rendezze a szakma finanszírozását - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2019. június 22. szombat, 09:20
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

Az egyre romló ellátási körülmények miatt hívta össze pénteken rendkívüli közgyűlését a Magyar Traumatológus Társaság (MTT).

A zárt ülés után mindössze egy szűkszavú közleményt adtak ki miszerint a szükséges lépésekről teljes egyetértéssel határozatot fogadtak el. S egyben felhatalmazták a tárgyaló delegációjukat, hogy július harmadikán az egészségügyi államtitkár által kezdeményezett egyeztetésen tárgyaljanak. Ezek eredményét a társaság szeptemberben egy újabb közgyűlésen értékeli, és akkor határoznának a további lépésekről is.

A Népszava úgy tudja, a traumatológusok jobb béreket, és a baleseti ellátások értékén történő finanszírozását kérik a kormányzattól - az utóbbi a gyakorlatban azt jelentené, hogy a jelenlegi finanszírozást másfélszeresére kellene emelni. Az egyes beavatkozásokból más-más összeg hiányzik, ezért valamennyi eljárás díját újraszámoltatnák.

A napilapnak egy traumatológus példaként a vállízületi műtétet említette, amely másfél millió forintba kerül, miközben az egészségbiztosító körülbelül egymilliót fizet érte. Csak a beavatkozáshoz szükséges implantátumért 700 ezer forintot kell fizetni. Az operáció ára, akkor lenne jól meghatározva, ha a teljes műtét költségéből csak 25 százalék lenne az implantátum.

Az elmúlt egy évben - különösen a fővárosi sürgősségi centrumokban - mind gyakoribbá váltak a problémákat jelző gondok. Tavaly augusztusban a Honvédkórházban pattanásig feszült a helyzet, akkor ott gyors béremeléssel valamennyire enyhítettek a krízisen. Ám azóta is rendszeresen előfordul, hogy egy-egy sürgősségi centrum lemondja a sokszorosan sérült, súlyos betegek fogadását, mert nincs elég szakorvos az ellátásukhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK