A kormány létrehozta az agrár egyetemi alapítványt

A parlamenti döntés után, a kormány létrehozta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványt, egyúttal néhány milliárd forinttal meg is támogatta azt.
Németh Géza, 2020. december 27. vasárnap, 10:30
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közlönyben megjelent határozat, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítványról szóló törvény végrehajtása annyiban, hogy az Országgyűlés a kormányt bízta meg az alapítvány létrehozásával.

A jelenlegi Szent István Egyetem került így alapítványi formába, miután augusztustól az intézmény a korábbi Szent István Egyetem Gödöllői és Budai Campusa, az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusa, a Kaposvári Egyetem és a Pannon Egyetem Georgikon Karának integrációjával jött létre. Az intézmény mintegy 15 000 hallgatójával a Közép-Európa egyik legnagyobb egyeteme lett.

A mostani határozat a fenntartói jog átruházásának költségére 670 millió forintot irányzott elő, az induló vagyont pedig 600 millió forintban állapította meg. Az alapítványi célok megvalósítására jövőre 366 millió, 2022-től pedig évi 400 millió forint fordítható.

A Szent István Egyetem, illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem hosszú távú gazdaságos és hatékony működésére az idei költségvetésből 3,6 milliárd forintot kapott, jövőre pedig 2 milliárd 696 millió forinthoz jut erre a célra.

Miután a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ 2021. január 31. napjával megszűnik, a kormány kijelölte a jogutódokat. Ezek a következők: az agrár-közgazdasági és agrárstatisztikai feladatait az AKI Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft., az Erdészeti Tudományos Intézet feladatait a Soproni Egyetem, az ezeken túli feladatokat pedig a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem veszi át.

További változások: a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet Újfehértói Kutatóállomása a Debreceni Egyetemhez, az Erdészeti Tudományos Intézet a Soproni Egyetemhez, míg a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Arnika, 2020.12.27 20:43

Megint egy értelmetlen lépés a lopás érdekében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.12.27 14:42

Minek ennyi agrárintézmény? Egy parasztra lassan legalább két diplomás jut.
A valóban hatékony kutatómunka a multiknál folyik. Előbb-utóbb minden növény nemesítése náluk folyik hatékonyan. A magyar egyetemeken folyó kutatási eredmények eladása nem fog menni. az marketing, ehhez pedig csak a profitorientált szervezetek értenek

DrNemoda, 2020.12.27 11:14

És mindezt eltartja majd a magyar állam részesedése az agrárvállatokban ! Persze ! AZ Akadémia kutatóhálózatának meg vége, legalább is egy időre, ugyanis még csak majd ezután jönnek rá az egyetemek, hogy a kutatás a maga teljes terjedelmében nem az ő szakterületük. Ahogyan a vasbányászat sem része a gépiparnak .....