Veszélyes vizekre evezett a kormány, ebben a fideszesek egy része sem áll mögöttük

Úgy tűnik, még a kormánypárti szavazók sem fogadják el egységesen azt a magyarázatot a járvány elleni védekezésben, hogy a kormány pusztán a közös teherviselés miatt vonja el az önkormányzatok bevételeit - derül ki az IDEA Intézet friss, a Napi.hu-n elsőként publikált kutatásából.
Szász Péter, 2020. december 21. hétfő, 15:05
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A magyar kormány már a koronavírus-járvány 2020 eleji kitörése óta szorongatja az önkormányzatokat, megvonta tőlük a gépjárműadót, ingyenessé tette a parkolást, extra feladatokat ró rájuk, de annak anyagi fedezetét nem minden esetben biztosítja, most pedig az egyik legfontosabb bevételük, az iparűzési adó egy részétől fosztana meg őket.

Egészen pontosan a tervek szerint a kis- és középvállalkozások (kkv) iparűzési adóját csökkentik a felére 2021. január 1-jétől. A 25 ezer lakos alatti települések erre automatikusan támogatást kapnak majd, a nagyobb városok esetében ezt még vizsgálják.

Az IDEA Intézet kutatása arra kereste a választ, hogy az emberek miként viszonyulnak az önkormányzati kasszák kiürítéséhez. Bár felmérést december 11-15. között végezték, vagyis Orbán Viktor kormányfő most szombati bejelentése előtt, de ennek nagy jelentősége nincs, hiszen az iparűzési adó elvételének lehetősége azóta ott lebegett az önkormányzatok feje fölött, hogy azt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ősszel felvetette.

Az nem meglepő, hogy a pártpreferencia ezúttal is erősen meghatározza az egyes (köz)politikai kérdések megítélését, az azonban már igen, hogy az önkormányzatok kivéreztetése kérdésében a fideszes szavazók sem egységesek.

A kormánypárti szavazók negyede politikai bosszút lát a lépés mögött, vagyis a kormány így reagál arra, hogy 2019 őszén gyengébben szerepelt az önkormányzati választásokon. A kormánypárti szavazók harmada (35 százaléka) véli úgy, hogy az önkormányzati bevételek elvonása indokolt lehet, amennyiben annak mértéke nem veszélyezteti az önkormányzatok pénzügyi stabilitását.

Az IDEA Intézet szerint

ritka helyzet, hogy a Fidesz-tábor nem áll pártja gyakorlata mögött.

Nem meglepő módon ugyanakkor az ellenzéki szavazók 72 százaléka gondolta úgy, hogy a járvány alatti önkormányzati bevételek elvonásának oka a Fidesz több jelentős városban, kerületben elszenvedett tavalyi önkormányzati vereségei.

Kinél van jobb helyen a pénz?

Az IDEA Intézet megkérdezte azt is, hogy "Ön szerint az állam vagy az önkormányzatok gazdálkodhatnak jobban járvány idején az adóforintokkal?"

A kérdésre adott válaszadási arányok visszaigazolják a járványhullámok alatt felépített riválisok kommunikációk hatásait. A megkérdezettek többsége (60 százaléka) azon a véleményen van, hogy mivel az önkormányzatok közel vannak az emberekhez, járvány idején azok joggal tarthatnak igényt a jelenleginél nagyobb adóbevételre.

Nem meglepő módon a kormánypártiak ebben követik a "hivatalos irányvonalat": 66 százalékuk van azon az állásponton, hogy mivel járványhelyzetben is az állam működteti a legfontosabb közszolgáltatásokat, így a bevételek felett is szinte kizárólagosan annak kell rendelkeznie.

Az ellenzékiek (ebbe nem tartoznak bele a Mi Hazánk szavazói) 82 százaléka, a bizonytalanok 62 százaléka viszont az önkormányzati adóbevételek növelésének álláspontján van.

Végül arra a kérdésre, hogy "egyetértenek-e a megkérdezettek az önkormányzatok járvány alatti bevételeinek elvonásával", a megkérdezettek 58 százaléka válaszolt úgy, hogy az önkormányzatok folyamatos elvonásai egyértelműen rontják a közszolgáltatások minőségét. Még a Fidesz-szavazók 21 százaléka is így gondolja ezt, illetve további 37 százalékuk szerint a kormánynak és az önkormányzatoknak együtt kellene viselniük a járvány okozta anyagi nehézségeket - így kismértékű, egyeztetett forráselvonás még belefér a kompromisszumokba. A kormánypárti szavazók ebben a kérdésben sem állnak tehát egyértelműen pártjuk mögött.

Lapunk most decemberben a Pulzus Kutató segítségével már megkérdezte az emberektől, hogy mit szólnak az iparűzési adó - akkor még esetleges - elvonásához. Az már akkor látszott, hogy az emberek a végletekig megosztottak a kérdésben: a támogatók és az ellenők aránya 50-50 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.12.22 15:34

@Susala: a megalapozott rablás felsorolásodat korlátlanul lehet kiegészíteni, már az 1-kulcsos adó is évi 800 milliárdot irányított a gazdagokhoz a közvagyonból, hülye fodor gábor szerint ez nem ördögtől való,mindenesetre a lucifer vajdának tetszik, vagy a borzalmas tankok, repülők, fegyverek de ki a célpont, mert azeriaknak ott az örmények, de nálunk a soroson és a baloldalon kívül kire lőjünk a leopárdokkal? a grippenek se lőttel még senkire és lassan elavulnak a vajda játékszerei, aztán vana méregdrága kínai vasút a semmibe, meg paks2, meg a 3-s metro rohadó szerelvényei, de lánchíd épüljön Karácony magánpénzéből
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix16, 2020.12.22 15:05

@Susala:
Mi a véleményed fletóról?
Jó lenne ha az országgyalázó böszme vagy a felesége lenne a min. elnök?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Susala, 2020.12.22 12:00

@Sikitamiki: Már? Ez a már elég régóta van. Mivel korrekt tisztességes ember egy ilyen hazaáruló tolvaj csaló náci patkány zsarnokkal nem áll szóba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sikitamiki, 2020.12.21 23:23

Fideszesként Orbánt tisztelem becsülöm de rossz fényt vet rá már hogy ilyen fartúró férgekkel , meg kokós polgikkal veszi külön magát nem is beszélve az ilyen ájatatos seggnyaló senkiháziakról mint a Semjén! Ki kéne ganézni már a disznóólat kéremszépen! Mert igy gond lessz 2022-be!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.12.21 22:17

@Fricibacsi4:
Te is szoktál orgiázni? Gondolom igen a fonnyadtadat Fekete Pákó dalára kezelteted.
A Fidesz új logója egy esőcsatorna a Tákolmány kiokádójával.
Pfuj!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html