Létrejön a Digitális Kormányzati Ügynökség

Kizárólagos állami tulajdonban lévő cégként létrehozta a kormány a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt-t. Az alapítás 550 millióba, míg a további tőkefeltöltés 450 millió forintba kerül. Ez a társaság segíti a központosított kormányzati informatikai beszerzéseket.
Németh Géza, 2019. március 13. szerda, 18:49
Fotó: MTI Fotó

A Magyar Közlönyben megjelent határozat kimondja: a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek kell megalapítania, azonnal. Az erre előirányzott 550 millió forintból 50 millió az alaptőke, 500 millió pedig a tőketartalék. Az új állami cég felett a tulajdonosi jogokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda gyakorolja.

A Kabinetiroda költségvetési fejezetében egy külön alcím létesül a tulajdonosi joggyakorlásra, erre kerül az a további 450 millió forint, amelyet tőkeemelésre lehet felhasználni.

A kormány tavaly decemberben hozott rendeletében szerepel először a terv, a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. létrehozására. Ennek feladata egy olyan adatbázis megteremtése, amely a kormányzati informatikai beszerzések központosított közbeszerzési adatait tartalmazza. Ehhez egy webes alkalmazás is társul majd.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK