Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ágazati bértámogatási programban eddig 117 ezer munkavállaló megtartásához kértek segítséget a járványhelyzetben tevékenységüket legalább részlegesen szüneteltetni kényszerülő vállalkozások - írja az MTI Bodó Sándorra, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárára hivatkozva.

A kifizetések felgyorsítása érdekében a megítélt támogatások előleg formájában jutnak el a cégekhez. A hétfőtől hatályos veszélyhelyzeti intézkedésekkel párhuzamosan a támogatotti kör további szektorokkal bővült. A kormány ezzel újabb 100 ezer munkavállaló munkahelyének megvédését tette lehetővé. A bértámogatás esetükben már a márciusi bérekre is kérhető, egészen a hónap végéig.

A programban a támogatott munkavállaló bérének felét térítik meg a mindenkori minimálbér másfélszereséig. Az állam a járulékokat is elengedi, így a munkabér mintegy kétharmadát fedezi a vállalkozások talpon maradása, az álláshelyek megőrzése, a képzett szakemberek megtartása érdekében. Az államtitkár szerint a vállalkozások 44 százaléka kis-, 31 százaléka mikro-, 19 százaléka közép- és 6 százaléka nagyvállalkozás. A támogatottak közel 60 százaléka a vendéglátás, több mint 14 százaléka a szálláshely szolgáltatás nemzetgazdasági ágban dolgozik. A legtöbb munkavállalóra a fővárosban, Pest, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben kértek támogatást a vállalkozások.