Vakcina: felmérték, mennyire oltáspártiak a Fidesz, a DK és a Jobbik szavazói

A legmagasabb, 57 százalékos arányban a Fidesz-szavazók oltatnák be magukat. Az ellenzéki pártok közül a Momentum-szavazók körében a legmagasabb az oltási kedv, 46 százalékos. Az MSZP-támogatók körében is kisebbségben vannak az oltáspártiak az elutasítókkal szemben. A DK és a Jobbik szavazói pedig egyértelműen elutasítják a vakcinát – derült ki az IDEA Intézet 2020. december 11–15. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.
K. Kiss Gergely, 2020. december 27. vasárnap, 14:30
Fotó: Getty Images

A tapasztalat szerint a vonatkozó állampolgári attitűdök csak középtávon változnak, a kipróbálás és az első hatékony tapasztalatok lefutását követően - idézi a kutatást az Index.hu.

A pártpreferencia szerinti megoszlás alapján az oltáspárti Fidesz-szavazók közel 60 százaléka azért oltatná be magát, mert bízik a tudományban.

Ehhez képest a párt támogatóinak egyharmada válaszolta azt, hogy

a kormány iránti bizalmuk ebben a motivációjuk.

Ehhez képest kvázi politikai alapon döntenek erről a DK és az MSZP támogatói, akik az uniós engedélyezési eljárásuk iránti bizalmuk miatt oltatnák be magukat.

A kutatás szerint a megkérdezettek nagyon jelentős többsége az orvosokra, virológusokra és természettudósokra hallgatna a járvány kezelését illetően, bár a vakcinák elutasítottságának is a tudománnyal, magukkal a vakcinákkal szembeni szkepszis az elsődleges oka.

HOZZÁSZÓLÁSOK