Koronavírus: a dél-pesti centrumnak már van terve a járvány bedurvulására

Hétszázhatvan koronavírusos beteget kezeltek eddig a Dél-pesti Centrumkórházban, százhúszat közülük az intenzív osztályon - közölte Vályi-Nagy István, a kórház főigazgatója hétfőn a köztévén.
Szabó Dániel, 2020. október 5. hétfő, 10:31
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Tavasszal, a járvány kezdetén nehéz volt a betegek ellátása, mert nagyon sok mindent nem tudtak a vírus természetéről, most viszont sokkal több a tapasztalat, és vannak bevált antivirális szerek is - foglalja össze az MTI a centrumkórház vezetőjének beszámolóját a helyzetről.

A hatásos gyógyszerek között említette Vályi-Nagy a remdesivirt, amely súlyos betegség esetén is segít, és a favipiravirt, amelyet enyhe fertőzés esetén lehet használni. Előbbi készítményt Donald Trump kezelésében is használják. Az Országos Vérellátó Szolgálat pedig korábbi, de már gyógyult fertőzöttek jelentkezését kéri, hogy vérplazmájukból a betegek ellátására alkalmas készítményeket gyárthassanak.

A főigazgató arról is beszélt, hogy a kórház felkészült, megfelelő mennyiségű felszerelése van, és terveik vannak arra, hogy súlyosabb járványhelyzet esetén mennyi ágyat ürítenek ki, milyen osztály működését szüntetik meg átmenetileg és hol helyezik el a betegeket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK