Trump kísérleti gyógyszert kap koronavírus-betegségére

Donald Trump amerikai elnököt Remdesivirrel kezelik a bethesdai Walter Reed katonai kórházban, ahol az éjjel már Twitter-bejegyzést írt - írja az MTI. Az amerikai sajtóban közben próbálják visszakövetni, mikor kaphatta el a koronavírust.
Szabó Dániel, 2020. október 3. szombat, 08:31
Fotó: Getty Images

Az elnök az enyhe lefolyású Covid-19 elleni kezelésre alkalmazott Remdesivirt kapja, ezt hajnali közleményében az orvosa is megerősítette, aki azt is közölte, hogy Trumpnak nincs szüksége oxigénre. "Örömmel tudatom, hogy az elnök jól van" - fogalmazott Sean Conley a hírügynökség szerint. Arról is beszámoltak már, hogy Trumpot minden hatásosnak hitt kezelési módnak alávetették: poliklonálisantitest-készítményt adagoltak neki, valamint cinket, D-vitamint, aszpirint és még két másik szert kapott.

Maga az elnök még a tavasszal és a nyáron a hidroxi-klorokin nevű készítményről mondta azt, hogy szerinte alkalmas a Covid-19 kezelésére. Azóta kutatások igazolták, hogy az nem az, miközben az ebolaellen kifejlesztett, de azzal szemben végül hatástalan Remdesivirt viszont a betegek kezelésére alkalmasnak találták.

Trump a kórházba indulás előtt a Twitteren rövid videót tett közzé, amelyben bejelentette, hogy kórházba megy, éjjel pedig azt írta a mikroblogban: "minden jól megy, azt hiszem".

Péntek este bejelentették, hogy azonosították a koronavírus-fertőzést Kellyanne Conwaynél, az elnök volt főtanácsadójánál és Thom Tillis észak-karolinai republikánus szenátornál. Mindketten jelen voltak a Fehér Ház Rózsakertjében, amikor Trump bejelentette Amy Coney Barrett alkotmánybírói jelölését.

A Politico című lap értesülései szerint az amerikai nemzetbiztonsági apparátus szorosan figyelemmel kíséri, hogy egyes külföldi országok - amelyeket az Egyesült Államok az ellenfeleinek vagy ellenségeinek tart - nem próbálják-e meg valamilyen módon kihasználni az elnök koronavírus-fertőzését. A lap idézte Dave Butlert, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának szóvivőjét, aki kijelentette: "az amerikai hadsereg készenlétben áll megvédeni országunkat és állampolgárait. Nincs változás haderőnk készültségi fokozatában".

Marco Rubio, floridai republikánus szenátor, a szenátus hírszerzési bizottságának vezetője a Twitteren azt írta: "súlyos hibát követ el bármely ellenfelünk, aki az elnök pozitív vírustesztje miatt lehetőséget lát az Egyesült Államok tesztelésére is".

Az elnök kihívója, Joe Biden demokrata jelölt és Kamala Harris alelnök-aspiráns is negatív tesztet produkált pénteken.

HOZZÁSZÓLÁSOK