A kórházi ágyak kiürítése a felkészülési terv jegyében történik, nem hirtelen intézkedés - hangsúlyozta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. Elmondta, hetek óta zajlik a folyamatos felkészülés a kórházakban annak érdekében, hogy a szükséges ágyszám, kapacitás, egészségügyi személyzet, lélegeztetőgép és minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon, ha nagyszámú megbetegedés lépne fel.

Müller Cecília külföldi tudósításokat említve, szerdán arról beszélt, hogy vannak országok, városok, ahol a tömeges megbetegedés miatt hirtelen szakadt rá a kórházakra több száz, több ezer beteg ellátása, és egyszerűen nincs hová tenni a betegeket, nem jut nekik ágy, nem jut nekik megfelelő kórházi ellátás. Ezt a helyzetet szeretnék elkerülni, amikor a kórházakat felkészítik a legrosszabb forgatókönyvre.

A koronavirus.gov.hu oldalon is részletezett számok szerint a felkészülés a következőképpen néz ki.

Az április 19-ig biztosítandó 50 százalékos ágykapacitás összesen 32.900 ágyat jelent, a következő ütemben tervezett 60 százalékos ágykapacitás összesen 39.500 ágyat jelent. Tehát ezen a héten, április 19-ig a kórházaknak 100 kórházi ágyból 50 ágyat, a következő ütemben 100 ágyból 60 ágyat kell felkészíteni a koronavírusos betegek ellátására.

A kórházak megkapták az intézményükre vonatkozó megcélzott ágyszámot, ugyanakkor egy-egy megyén belül, amelynek a számai itt láthatók - a megyére előírt ágykapacitást megtartva - a kórházak egymás közötti átcsoportosításra is lehetőséget kapnak.

Arról, hogy az ágyak felkészítése mit jelent, nem esik szó, önmagában egy puszta kórházi ágy ugyanis még nem biztosítja azt az infrastruktúrát, ami egy súlyos állapotú koronavírusos beteg ellátásához szükséges.

Ugyanígy a felkészülés közepette egyelőre arról sem esett szó, hogy a felszabadítás szakmánként mit jelent, a csökkentés után hány ágy marad az egyes megyékben, városokban, kórházakban az olyan, nem halasztható ellátásokra, mint a szülészet, a baleseti sebészet, szívinfarktus és sztrók ellátás, a pszichiátria vagy a gyerekgyógyászat és még folytathatnánk a sort.

Kérdés, hogy a darabszámcsökkentés után ezek a számok mikor állnak rendelkezésre, mikor adják ki azt az eljárás- és beutalási rendet, amelyből a betegek, háziorvosok, szakrendelők, és a mentők is tudják majd, hogy ha a koronavírus-fertőzötteket váró intézményekbe már nem vihetik a rászorulókat, akkor viszont hol kapják meg a halaszthatatlan ellátást. Jó lenne tudni azt is, hogy ellenőrzi-e valaki, illetve mikor és ki azt, hogy a 60 százalékos kiürítés után nem keletkeznek-e egy-egy szakellátásban ellátatlan térségek, illetve ha mégis, akkor ezek pótlására hol nyílik lehetőség.